DL: Šušmarjem nižje kazni kot obrtnikom

31.8.2014 | 14:00

Robi Veselič je po poklicu inženir strojništva, od leta 2009 je obrtnik, umetnostni kovač. (Foto: J. A.)

Robi Veselič je po poklicu inženir strojništva, od leta 2009 je obrtnik, umetnostni kovač. (Foto: J. A.)

Anica Sluga svoje izdelke prodaja na sejmih in tržnicah. (Foto: J. A.)

Anica Sluga svoje izdelke prodaja na sejmih in tržnicah. (Foto: J. A.)

Malo gospodarstvo po številu gospodarskih subjektov predstavlja skoraj 99 odstotkov slovenskega gospodarstva in zaposluje več kot 233 ljudi. Že od začetka gospodarske krize obrtniki in podjetniki opozarjajo, da potrebujejo pomoč, je na Forumu obrti in podjetništva v Ljubljani izpostavil prvi mož  Obrtnopodjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh.

Od leta 1991 OZS vsako leto spiše zahteve, katerih uresničitev bi lahko pripomogla k boljšemu zagonu malega gospodarstva, in letos so dali velik poudarek zmanjševanju dela na črno ter sivi ekonomiji. »Različne raziskave kažejo, da je obseg sive ekonomije v Sloveniji med 23 in 28 odstotki bruto domačega proizvoda. Zato predlagamo uvedbo posebne motivacijske davčne olajšave pri dohodnini za določene namene po načelu ´vsak račun šteje´,« je rekel Meh. Kasneje je eden od obrtnikov izpostavil, da ni logična zakonodaja, ki za šušmarja, torej tistega, ki obrtniška dela opravlja brez dovoljenja, predpiše 350 odstotkov nižjo kazen kot za poslovni subjekt, ki ne izda računa. Po njegovi oceni to spodbuja delo na črno.

Gospodarski minister Metod Dragonja je priznal, da je treba zakonodajo ravno zaradi takšnih primerov še popraviti, in dodal, da država vendarle pobere več davkov kot v preteklosti, kar kaže na pozitivne rezultate ukrepov za boj proti delu na črno.

Mali podjetniki so med ključnimi zahtevami izpostavili še: razbremenitev stroškov dela, izboljšanje plačilne discipline, ureditev insolvenčne zakonodaje, prenovo sistema javnega naročanja, čezmejno opravljanje storitev in spodbudno delovno okolje.

HIŠA NOGAVIC

Forum obrti in podjetništva je potekal v sklopu četrtega obrtno-podjetniškega sejma, ki je bil prejšnji teden na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na njem je bilo tokrat res malo razstavljavcev, z našega območja samo peščica. Med tistimi, ki se redno udeležuje tovrstnih dogodkov, je bila Anica Sluga, podjetnica iz Dolenje Brezovice pri Šentjerneju, ki je pred dobrima dvema desetletjema odprla podjetje Hiša nogavic. »Ko je propadel Novoteks, kjer sem bila zaposlena, sem iskala priložnost za delo in se odločila za izdelavo nogavic. Začetki so bili težki, a je danes še težje,« prizna Anica Sluga, ki ji največjo težavo v poslu predstavljajo ceneni izdelki iz tujine, prodaja pa izključno po sejmih in tržnicah.

»Konkurenca mora biti, je zdrava, ampak ugotavljam, da so Kitajci dobesedno preplavili naše tržišče in njim je težko konkurirati s ceno, kakovost ni problem,« pove sogovornica, ki je za podjetništvo navdušila tudi hčerko, ta se ukvarja s kozmetiko in naravnimi mili.

UMETNOSTNI KOVAČ

V Ljubljani se je predstavljal tudi umetnostni kovač Robi Veselič iz Marindola pri Adlešičih. Lični uporabni predmeti, od nabiralnikov in termometrov do lestencev, so privabili številne poglede obiskovalcev. Veselič je predstavnik mlajše generacije obrtnikov, veliko trži prek spleta, v Novem mestu ima tudi svojo trgovino in salon, nič ne tarna o težkih časih. Inženir strojništva, ki bo kmalu dobil še naziv diplomirani, se ne boji umazati si rok, na vprašanje, če mu to težaško delo ni izpod časti, sploh, ker bi s svojo izobrazbo lahko delal kaj lažjega, odgovori z besedami: »Od nekdaj sem rad ustvarjal. Nekaj časa sem delal kot projektant v podjetju, pa sem ugotovil, da delo z računalnikom ni zame. Naučil sem se kovanja, odprl popoldansko obrt, in ko sem spoznal, da bi od tega lahko živel, sem v službi dal odpoved.« Veselič pove, da s šolanjem še ni opravil, nadaljeval bo na naslednji stopnji, to bo počel za osebno rast, kovanje pa mu daje drugačno zadovoljstvo. Doslej je naredil že okoli 1.200 različnih izdelkov.

Med panogami prihodnosti je Miha Lovšin iz Centra RS za poklicno izobraževanje izpostavil storitvene dejavnosti, veliko rezerv vidi tudi na področju strateških surovin, kot sta les in kamen. Ocenjuje, da se za delo ni bati tistim, ki se bodo izobraževali na področju zdravstvene in socialne oskrbe, pa tudi transport ter logistika imata svetlo prihodnost.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista, 15. maja 2014

J. Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

31.8.2014Oceni Kobe 

KONKRETNE REŠITVE ZA ZAGON GOSPODARSTVA PLAČILNA NEDISCIPLINA V GOSPODARSTVU: 1. kazenska in materialna odgovornost naročnika blaga ali storitve, če ob naročilu le tega ni imel potrebnega finančnega kritja za poplačilo nastale obveznosti, 2. plačevanje davčnih obveznosti državi (DDV) šele po dejansko prejetem plačilu s strani naročnika in ne več na podlagi izstavljenih računov; 3. solidarna odgovornosti vseh podjetij v verigi naročil blaga ali storitev, 4. zagotovitev večjega nadzora nad stečajnimi postopki in delom stečajnih upraviteljev.

31.8.2014Oceni Kobe 

POSLOVANJE BANK IN LEASING HIš: 1. pospešeno odpiranje slovenskega bančnega trga tujim bankam; 2. odprava prikritega oderuštva bank (previsoko zaračunavanje opominov in prekratki časovni razmiki med njimi, ukinitev zaračunavanja nekaterih bančnih storitev ter ukinitev dvojnega zaračunavanja provizij, ipd.); 3. omejitev nakupa državnih obveznic slovenskim bankam, ki si s tem zagotavljajo visok obrestni donos na račun davkoplačevalcev (banke iz tega razloga trenutno niso zainteresirane za financiranje gospodarstva v Sloveniji).

31.8.2014Oceni Kobe 

SISTEM JAVNEGA NAROČANJA: 1. uvedba kazenske in materialne odgovornosti javnih uslužbencev, ki vodijo javne razpise nestrokovno in v škodo državnemu proračunu; 2. zamenjava kriterija »najnižja cena« s kriterijem »ekonomska cena«; 3. spodbujanje združevanja malih in srednjih podjetij v zadruge (joint venture) za lažje nastopanje na javnih razpisih ter kolektivne bančne garancije.

31.8.2014Oceni Kobe 

BOJ PROTI DELU NA ČRNO: 1. prisilni vpis v register gospodarskih družb in pavšalna obdavčitev izvajalcev dela na črno; 2. kaznovanje izvajalca in naročnika dela na črno; 3. uvedba nadzora nad dobavitelji materiala, ki je namenjen za gospodarsko dejavnost in na tej podlagi tudi odkrivanje izvajalcev dela na črno.

31.8.2014Oceni Kobe 

DAVČNE OLAJŠAVE: 1. ponovna uvedba posebnih davčnih olajšav pri dohodnini za investicije; 2. znižanje davka za izplačilo plač zaposlenim in posledično omogočanje višjih dohodkov za delavce; 3. znižanje drugih davčnih obveznosti tako za gospodarstvo, kot za državljane. 4. ureditev neurejenih razmer pri pogojih oddajanja v najem stanovanjskih in gospodarskih objektov.

31.8.2014Oceni korli 

kobe,pejt spat,ne pa tukaj klamfe srat,pa dudko ne pozab

1.9.2014Oceni iii 

kobe ima čist konstrktivne predloge, korli. sej zato pa smo tukaj, kjer smo, ker so namesto posluha, dude ponujali. enim očitno paše spat..

1.9.2014Oceni nimasmisla 

@iii - s tem tipom se ne splača pregovarjat ! Očitno je eden od nedotakljivih, sicer bi cajteng, ki nekaj da nase, tega tipa že davno skenslal. To nekateri vemo že davno. Verjetno si nov med komentatorji.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava