DL: Gospodarska cona Zalog - Do občinske zemlje po nižji ceni

29.8.2014 | 14:00

Direktor občinske uprave Dušan Krštinc in župan Alojz Knafelj. (foto: arhiv; M. Ž.)

Direktor občinske uprave Dušan Krštinc in župan Alojz Knafelj. (foto: arhiv; M. Ž.)

Občina Straža je konec leta 2007 na podlagi želja podjetnikov začela načrtovanje gospodarske cone Zalog, ki leži zahodno od vasi z enakim imenom. Februarja lani so straški svetniki zanjo potrdili občinski podrobni prostorski načrt, nedavno pa so se odločili, da bodo lahko podjetniki zemljišča, ki so v lasti občine, pod določenimi pogoji kupovali po znižani ceni.

»Za pripravo programa razvoja gospodarske cone Zalog smo se odločili predvsem zaradi povečanja možnosti vlaganja obrtnikov in podjetnikov v tej coni. Pobuda je prišla tudi od obrtnikov, ki so že v coni, pa tudi od nekaterih obrtnikov in podjetnikov, ki delujejo na območju občine Straža,« je o razlogih za pripravo dokumenta povedal direktor občinske uprave Dušan Krštinc. Gre za območje, veliko dobrih 42,5 hektarjev, od tega je v občinski lasti 15,8 hektarja. Že delujoča podjetja, poleg Ekosistemov še štirje obrtniki, od skupne površine zasedajo okoli šest hektarjev.

»Glede na trenutno gospodarsko situacijo v občini in tudi v Sloveniji je cena, ki po sodni cenitvi znaša 25 evrov za kvadratni meter, zanje zelo visoka. Zakon nam omogoča, da s programom razvoja zemljišča v lasti občine prodajamo po znižani ceni. Mi smo v programu razvoja opredelili, da je najnižja cena 5 evrov za kvadratni meter, prav tako pa tudi pogoje oziroma kriterije, pod katerimi bomo to občinsko premoženje lahko prodajali na podlagi javnega razpisa v skladu z zakonom in določili, povezanimi s ´prodajo pod ocenjeno vrednostjo´. Razlika do polne cene se bo štela v program državnih pomoči po pravilih ´de minimis´,« je pojasnil Krštinc.

Med pogoji, ki jih bo moral izpolnjevat podjetnik, ki bo zemljišče kupil po znižani ceni, so med drugim zapisali, da mora kupec v letu dni od pridobitve lastninske pravice začeti graditi objekte in urejati prostor, seveda če je zagotovljena gospodarska javna služba, in da mora v dveh letih zaposliti eno brezposelno osebo za vsakih 1.500 kvadratnih metrov kupljenega zemljišča, in sicer za najmanj pet let, prednost ob enakem izpolnjevanju pogojev pa ima prebivalec domače občine. Če teh dveh pogojev ne izpolni, bo plačal razliko do ocenjene vrednosti zemljišča.

»V gospodarski coni Zalog želimo predvsem spodbujati dejavnosti na področju lesarstva - od primarne predelave do pohištvene industrije, proizvodnjo kovinskih izdelkov, dejavnosti, povezane z kmetijstvom, pa tudi dejavnosti, ki imajo visoko dodano vrednost. Druge dejavnosti, ki jih dopuščamo, pa so navedene v občinskem podrobnem prostorskem načrtu,« je še dodal Dušan Krštinc.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista, 8. maja 2014

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava