DL: Dela vse več, dve zaposleni bosta premalo

28.8.2014 | 14:00

Nataša Rajak in nova delovna moč Judita Hvala, ki bo najprej začasno delovala kot inšpektorica, kasneje kot redarka. (Foto: L. M.)

Nataša Rajak in nova delovna moč Judita Hvala, ki bo najprej začasno delovala kot inšpektorica, kasneje kot redarka. (Foto: L. M.)

V občinah Šentjernej, Šmarješke Toplice in Kostanjevica na Krki že od leta 2009 deluje skupni organ Medobčinski inšpektorat in redarstvo, ki ima sedež v Šentjerneju. Januarja lani se je občinam pridružila še škocjanska občina, kar pomeni, da se je obseg nadzora razširil s prvotnih 190 kvadratnih kilometrov površine na skoraj 253, kar je še dodatna obremenitev, ugotavlja tudi inšpektorica Nataša Rajak, ki je sicer zadovoljna z opravljenimi nalogami inšpektorata v lanskem letu. Inšpektorica je po odhodu prejšnje redarke skoraj vse lansko leto delovala sama, 1. decembra lani pa so občine zaposlile novo redarko, Judito Hvala, dipl. inž. tehnologije prometa, doma iz Podbočja. A kljub temu tudi za naprej ostaja nekaj časa delovna ekipa okrnjena – Nataša Rajak maja odhaja na porodniški dopust in takrat bo njeno delo prevzela Judita Hvala, saj ima za delo inšpektorice vse potrebne izpite in izobraževanja. Kasneje bo delovala kot redarka.

Kot v skupnem poročilu za vse štiri občine ugotavlja inšpektorica Nataša Rajak, je na inšpekcijskem področju manj kršitev zaradi nepridobivanja upravnih dovoljenj in soglasij, ampak bolj zato, ker kasneje dejanja občanov niso v skladu s to dokumentacijo. Veliko je postopkov - tudi rešenih - s področja cest, zlasti gre za onesnaženost cest zaradi gradenj in sezonskih del v kmetijstvu, posegov v ceste, v varovalni pas ceste brez soglasja upravljavca ter za ovire v cestnem prometu.

V porastu so kršitve uporabnikov na priključke na javne vodovode, kar se je lani dogajalo v šmarješki občini, podobni postopki in prekrški pa so tudi na področju ravnanj z odpadnimi vodami. Uporabniki se morajo priključevati na novo zgrajeno kanalizacijsko omrežje in inšpektorat pričakuje, da bo imel letos veliko dela na tem področju v šentjernejski občini, kjer je lani začela delovati čistilna naprava. Uporabniki se morajo v pol leta po pozivu izvajalca javne gospodarske službe priključiti, sicer sledijo sankcije. Medobčinski inšpektorat opaža tudi še vedno nezakonito odlaganja odpadkov na zemljišča v zasebni lasti, a nekateri lastniki se ne čutijo odgovorne za pospravljanje odpadkov, ki jih niso odložili sami. A to jima nalaga zakonodaja. Problem je še vedno tudi odlaganje odpadkov v okolju, kljub temu da imajo ljudje v bližini zbirno reciklažne centre. Številka inšpekcijskih postopkov pa se povečuje tudi na področju turistične takse. Največ ugotovljenih kršitev je zaradi nepravilnega vodenja knjig gostov ter neposredovanja mesečnih poročil občinam. Tu bo nadzor še naprej povečan. Naša sogovornica ugotavlja tudi povečano število postopkov izvršb v inšpekcijskih postopkih, kar podaljšujejo čas reševanja postopkov.

V letu 2013 je medobčinski inšpektorat obravnaval skupaj 158 prijav (tudi  prenesenih iz prejšnjih let), opravljenih pregledov je bilo 150. Število izdanih dokumentov v okviru vodenja inšpekcijskih postopkov je 334. Največ rešenih postopkov je s področja cest (62 odstotkov), priključevanja na javno kanalizacijo (15), turistične takse (6), vodovoda (4).

Meni tudi, da njihova služba na terenu prispeva k večji osveščenosti ljudi. Še vedno se trudijo najprej z opozarjanjem in svetovanjem, kasneje pridejo na vrsto ukrepi s kaznovanjem, pravi. V lanskem letu je bilo iz naslova glob 4.350 evrov priliva, iz naslova sodnih taks pa skoraj tisoč evrov, kar je skupaj 5.330 evrov.

Poleg kadrovske preobremenjenosti delo medobčinskega organa bremenijo tudi novo sprejeti zakoni oz. novi predpisi, ki dajejo večjo pristojnost neposredno občinskim inšpektorjem in redarjem. Verjetno bo v prihodnosti treba zaposliti še enega inšpektorja. Nataša Rajak zagotavlja, da bo cilj njihovega nadzora še naprej usmerjen predvsem k preprečevanju kršitev in situacij, zaradi katerih bi nastala škoda za ljudi in skupnost, posledično pa bi bili občani udarjeni po žepu in zato nejevoljni.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista, 8. maja 2014

L. Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

28.8.2014Oceni tinka 

ja,je treba zavihat rokave in delat,delat ,ne na muhte delat,kot ste izobraževane-kot so vas učili....delat je treba ne samo mijakavkat,da ste dve premalo,še preveč za tako delo vas je

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava