DL: Romska problematika - Na prvem mestu zaposlitev in šola

22.8.2014 | 14:40

V romskem naselju Dobravice (foto: arhiv; B. M.)

V romskem naselju Dobravice (foto: arhiv; B. M.)

Prejšnji teden je bil v podzemlejski osnovni šoli pogovor o romski problematiki v šolskih okoliših podzemeljske in metliške osnovne šole. V podzemeljski OŠ je od 122 učencev 21 romskih, v metliški pa je od 584 romskih 50 učencev.

S podzemeljske šole so povedali, da so velike razlike med romskimi otroki z Dobravic in iz Gradca na eni ter iz Križevske vasi na drugi strani. Medtem ko je iz prvih dveh naselij več izostankov otrok od pouka in težko najdejo stik s šolo, z Romi iz Križevske vasi dobro sodelujejo. So pa po besedah podzemeljske svetovalne delavke Julijane Rakar v zadnjih letih nekateri romski starši izboljšali odnos do svojih otrok, povečalo se je zaupanje staršev v šolo, s katero tudi bolje sodelujejo. Nekaj staršev redno obiskuje govorilne ure in roditeljske sestanke, za informacije pokličejo tudi po telefonu. Deset romskih učencev je vključenih v interesne dejavnosti, dobro pa so tako med starši kot med otroki sprejete tudi delavnice, ki jih med počitnicami pripravljajo v romskih naseljih. Po besedah romske pomočnice Aide Vlašič so jo predvsem v Križevski vasi starši dobro sprejeli.

Stane Vlašič, ravnatelj podzemeljske OŠ, je dejal, da so tudi v naseljih v Gradcu in na Dobravicah premiki. »Želimo, da romski otroci zaključijo osnovno šolo, ker je to dobra naložba za naprej, saj bodo tudi oni zahtevali od svojih otrok, da obiskujejo pouk. Trenutno se borimo s tem, da bi vsaj redno obiskovali pouk, kar pa jih trenutno počne le 10. Razlog za to je nespodbudno okolje, iz katerega izhajajo, in zamujanje na šolski kombi. Dolžnost šole je prijava na inšpektorat, ker gre za zanemarjanje starševske dolžnosti. V zadnjih sedmih letih so se le trije romski učenci z naše šole vpisali v srednjo šolo, redno pa jo je končal le eden,« je povedal Vlašič, ki bi bil vesel, če bi v prihodnosti uresničili vsaj del načrtov. To pa so boljši obisk pouka, sistematizacija delovnega mesta romske pomočnice, še večji obisk romskih naselij, v katerih bi se morali izboljšati življenjski pogoji, izobraževanje romskih staršev ter ureditev romskega postajališča v Križevski vasi.

V. d. direktorica Centra za socialno delo Metlika Nada Krašovec Klančar je povedala, da se vsak dan srečujejo z romsko problematiko. Ne nazadnje romska populacija hitro raste, saj Romi število otrok povezujejo z več denarja. So pa Romi tudi vse bolj agresivni pri doseganju svojih pravic, država pa jih pri tem podpira. Vendar pa je po njenem na prvem mestu zaposlitev, vse ostalo je nadgradnja. Zaposleni starši imajo boljši odnos do ustanov, tudi do šole. Po njenem bi morali imeti v občini dva inkubatorja za delo z Romi, ki bi moralo biti tudi bolj kontinuirano. »Od romskega inkubatorja in pomočnika sem si veliko obetala. A za pomočnika ni pravega financerja in delovno mesto ni sistematizirano. Center za socialno delo pa ne more biti policaj, če romski otroci ne obiskujejo pouka. Starše smo v takšnem primeru že prijavili inšpektoratu in ko so bili kaznovali, so otroke pošiljali k pouku. Pogrešam pa javna dela. Prizadevala sem si, da bi vanje vključili tudi ženske, a nisem uspela,« je dejala naša sogovornica.

Po besedah Željke Janjac, ravnateljice OŠ Metlika, pa pri njih z obiskovanjem pouka romskih otrok nimajo velikih težav, ker so leta prijavljali starše na inšpektorat, ki jih je kaznoval. To pa je bilo dobro opozorilo drugim staršem. Še vedno imajo velike probleme z nekaterimi romskimi družinami iz Rosalnic, medtem ko je sodelovanje z Romi s Svržakov zgledno. Poudarila pa je, da v metliški občini premalo delajo z romskimi starši.

Ravnateljica Otroškega vrtca Metlika Marijanca Kolar je pohvalila, da imajo veliko podporo metliške občine. Imajo tudi romskega pomočnika, saj romski otroci ne znajo slovensko, učijo pa jih tudi drugih veščin. Želi si, da ne bi bili romski otroci v posebni skupini. Kljub temu da je hodila starše seznanjat o vrtcu od hiše do hiše, pa je sedaj v skrajšanem predšolskem programu za romske otroke le pet otrok.

Minka Pezdirc z občinske uprave je povedala, da letos na Komunali ni javnih del, a ko so Romi delali na javnih delih, so imeli veliko neopravičenih izostankov in bolniških dopustov. Z Romi je potekal tudi dogovor za ureditev avtobusnega postajališča pri Križevski vasi, a niso želeli odstopiti zemljišča. Opozorila je, da romskega svetnika že dve leti ni bilo na sejah občinskega sveta, prav on pa bi bil lahko v pomoč tako Romom kot ustanovam. Kako pomembni sta pri Romih predšolska in šolska vzgoja, je povedal tudi Jože Sudac s Policijske postaje Metlika, saj imajo manj problemov z otroki iz urejenih družin. Zato je po njegovem pomembno izobraževanje cele družine. Sicer pa policisti redno prihajajo v romska naselja in opravijo veliko preventivnega dela.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista, 30. aprila 2014

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava