Dan odprtih vrat v Muzeju na prostem Pleterje

22.8.2014 | 09:00

Dan odprtih vrat v Muzeju na prostem Pleterje
Dan odprtih vrat v Muzeju na prostem Pleterje

V sredo, 20. avgusta, smo v Muzeju na prostem Pleterje v sklopu občinskega praznika Jernejevo pripravili dan odprtih vrat. V ta namen smo povabili še dva lokalna umetnika, rokodelca, da se predstavita ljudem s svojim delom in izdelki. Nekaj sto obiskovalcev iz Šentjerneja in okolice ter drugih koncev Slovenije je v ta namen prišlo v Šentjernej, v Pleterje.

Čeprav je muzej zasebni zavod in se financira večinoma z vstopnino in vsebinskimi programi za skupine, smo se odločili, da ponudimo prebivalcem Šentjerneja priložnost, da obiščejo in si brezplačno ogledajo muzej, ki predstavlja stavbarsko in kulturno dediščino prednikov tega ožjega prostora, hkrati pa preživijo prijetno urico ali več v naravi, v družbi naših prijaznih in navihanih živali ter morda kaj novega vidijo, izvejo, doživijo.

Nekaj deset šentjernejskih družin, med katerimi so bili tudi babice in dedki z vnučki, je izkoristilo to priložnost in preverilo, kaj je novega na domačiji. Otroci so spraševali po živalih, ki so bile nekoč del naše družine in so jim starši ali stari starši pripovedovali o njih, božali kozici, zajčka in mucka, se smejali psički Matildi in kokoškam ter občudovali male nekaj dni stare piščančke. Kako lepo je videti razposajene otroke med igro, smehom in tekom na travnatem dvorišču, so ugotavljali mnogi odrasli in priznali, da je tega danes premalo.

Starejši obiskovalci so obujali spomine, kako je bilo, ko sta Baničeva in Kegljevičeva hiša še stali na prvotnih lokacijah in pripovedovali zgodbe o njunih prebivalcih. Marsikdo, ki vstopi v črno kuhinjo, ga ustavi vonj dima, kuhinje, tistega nekoč, kot je bilo v času njihovega otroštva in mladosti. Oko se orosi, spomini privrejo na plano in zgodbe se pripovedujejo same od sebe. Obiskovalci od drugod so z zanimanjem prisluhnili tem zgodbam, lokalni govorici in včasih povprašali za prevod. Na trenutke je bila velika hiša pretesna za vse in so se zato preselili za hišo in tam nadaljevali pogovor. Muzej je postal stičišče, prostor srečanja, skupno mesto Šentjernejčanov in mnogih prišlekov in obiskovalcev od blizu in daleč.

Na jasi ob Kegljevičevi hiši se je s svojim delom in lesenimi izdelki predstavljal lokalni umetnik Jernej, ki mu je bil prostor v naravi in tišini pisan na kožo. Mnogi so ga povprašali o tehniki dela in materialih ter občudovali potrpežljivost in mirno roko. Na podu se je predstavljal drug umetnik Martin, ki je predstavljal svoje slike in svete podobe. Ob samem vhodu na posest muzeja pa je bilo za obiskovalce zanimivo tudi izdelovanje glinenih petelinčkov piskačev.

Naslednji dogodek oz. dogodki v muzeju se bodo odvijali to soboto, 23. avgusta, ko imamo dan posvečen otrokom in mladini in bo za obiskovalce obisk po polovični ceni. Ob 10.00 uri dopoldne se bo začela ustvarjalna delavnica za otroke, kjer bodo ustvarjali z glino in risali. Hkrati se bo v črni kuhinji Kegljevičeve hiše za mlade odvijala delavnica in demonstracija peke kruha in krušnih izdelkov na tradicionalen način. Ob 15.00 uri pa bo za najmlajše ura pravljic z babico Sonjo. Lepo vabljeni!

Branka P.

Galerija

pleterje-001
pleterje-002
pleterje-003
pleterje-004
pleterje-005
pleterje-006
pleterje-007
pleterje-008
pleterje-009

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava