DL: Milka Barbič obrtnica že 41 let

21.8.2014 | 13:45

Milka Barbič uživa v svojem frizerskem salonu. (Foto: M. B.-J.)

Milka Barbič uživa v svojem frizerskem salonu. (Foto: M. B.-J.)

Milka Barbič iz Metlike je nedavno prejela jubilejno priznanje Območne obrtno-podjetniške zbornice Metlika za 40-letno uspešno opravljanje dejavnosti. Tako piše v kratki obrazložitvi, v resnici pa je Milki 1. aprila letos minilo že 41 let, odkar je v prostoru, kjer je imel nekdaj tast gostinski lokal, odprla frizerski salon.

In tako se je Milka Barbič leta 1973 podala na samostojno obrtniško pot. V Metliko je iz Vodic pri Šibeniku prišla leta 1965 in se pri Marici Županič izučila za frizerko. Takrat, pred skoraj 50 leti, je dejala, da se bo, takoj ko se bo izučila, vrnila v domači kraj. A življenje se ji je zasukalo drugače, saj si je v Metliki ustvarila družino. »Ko sem se izučila, sem še štiri leta nabirala izkušnje v salonu Slavice Gerbec. Takoj ko sem odprla svoj lokal, sem zaposlila pomočnico in vajenko, saj sem bila noseča. A sem bila tako pri prvem kot pri drugem otroku na porodniškem dopustu le po en mesec,« se spominja Milka Barbič.

Ko primerja delo v frizerskem salonu pred desetletji in danes, opazi velike razlike. »Nekdaj so se mnoge ženske odločale za trajno ondulacijo, ki je držala od pol do enega leta. Delo s takšnimi pričeskami je bilo zelo zamudno. Lase so si barvale le tiste, ki so si to lahko privoščile. Teh pa je bilo malo. Pa tudi moda pričesk se ni menjavala tako hitro kot danes. Preparatov je bilo malo, saloni pa so bili skromno opremljeni in v Metliki maloštevilni, okoliš pa je bil velik,« niza spomine. In ko primerja z današnjim delom, ugotovi, da je dandanes lažje urejati pričeske, ker niso tako zahtevne, ampak bolj praktične, poudarek pa je na barvanju in striženju. In ker pričeske niso zahtevne, je manj dela v salonu, mnoge ženske se urejajo kar same doma. Nekdaj je bolj zahtevne pričeske - na primer nevestam - urejala tudi po nekaj ur. A tudi izpit za pomočnico je bil, vsaj kar zadeva praktično delo, zelo zahteven. Poleg friziranja pa se je morala izkazati tudi v manikuri.

Ko je odprla salon, so se začeli odpirati tudi drugi frizerski saloni po Metliki. Marsikatero dekle iz Hrvaške, ki se je v Metliki izučilo za frizerko, je odprlo salon onkraj Kolpe, od koder je nekdaj prihajalo v metliške frizerske salone veliko strank. Pri Milki se je izučilo ali zgolj delalo več kot 30 deklet, tudi njena hčerka. Fanta pa ni imela nobenega. Le eden je prišel vprašat za uk.

Milka, ki si je leta 1996 uredila salon v novi hiši, je sicer že deveto leto upokojena, a ima popoldansko obrt. Še pred nekaj leti je imela tudi pomočnice, sedaj pa dela sama, a pravi, da bo delala, dokler bo zmogla oziroma dokler ji bo država dovolila, saj je friziranje njena ljubezen. In če bi se še enkrat odločala za poklic, si ne bi izbrala ničesar drugega. »Frizerstvo je ustvarjalen poklic. Gre za neke vrste umetnost. Ne nazadnje je vsaka pričeska unikat,« je zadovoljna Milka Barbič, ki je prepričana, da je obrtnik danes uspešen, če mu ob strani stoji družina in če ima zadovoljne stranke. In ona ima oboje, za kar je hvaležna tako družini kot strankam.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista, 30. aprila 2014

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

3.1.2015Oceni dejzi123 

VSAKA ČAST g.Milke,Najboljša frizerka ,,,in mislim da takšnih več ni,,kajti Milka se res posveti stranki in njeni frizuri....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava