DL: Pregledati ga mora psihiater

14.8.2014 | 12:20

Boris Brezar je moral znova na sodišče.

Boris Brezar je moral znova na sodišče.

Kaj lahko zapišemo ob sojenju Borisu Brezarju, ki je skušal pred tremi leti v eni izmed Mercatorjevih trgovin v Novem mestu unovčiti ponarejen bankovec za 10 evrov? Da gre za doslednost sodnega sistema ali za zapravljanje davkoplačevalskega denarja oziroma še dodatno praznjenje že tako obubožane sodne blagajne, ki ji grozi celo finančni zlom? Resda je kaznivo dejanje, ki se mu očita, torej ponarejanje denarja, za katerega kazenski zakonik predvideva celo kazen zapora od šestih mesecev do osmih let, resno dejanje, a v tem primeru je »izplen« postopka skoraj znan. A ker je vsaj v sodstvu treba delati po črki zakona, bo tako tudi v primeru sojenja Brezarju.

Ta je povedal, da je denar, za katerega je že prodajalka ugotovila, da je ponarejen, dobil na eni izmed bencinskih črpalk. Na prvem sojenju pred slabim letom je bil tako obsojen na pogojno kazen 3 mesece zapora v preizkusni dobi enega leta, a višje sodišče je po pritožbi zagovornika odločilo, da mora Brezarja, ki je epileptik in je invalidsko upokojen, pregledati še izvedenec psihiater. Tako ga je izvedenka pred kratkim prvič vabila v Ljubljano, a tja ni prišel. Sodišče je zato odredilo prisilno privedbo k psihiatru, a so ga policisti doma iskali zaman, mama jim je dejala, da je na pregledu v Ljubljani, a ga tudi tam ni bilo. Izvedenka je torej določila še tretji termin, in ker je Brezar povedal, da nima prevoza, je sodnik zanj znova odredil prisilno privedbo v Ljubljano. Ko ga bo torej uspela pregledati psihiatrinja, bo znova prišel na sodišče.

In če je sam povedal, da je toliko pismen, da se zna podpisati, je nekaj na sodišču že dokazal: mobitel zna uporabljati, saj mu je ta zvonil sredi sojenja, on pa se je pač oglasil in se v nekaj minutah pogovoril s klicateljem. Drugi smo morali počakati, da je končal pogovor.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista, 24. aprila 2014

T. J. G.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

14.8.2014Oceni opazovalec 

Sodišča namenoma zapravljajo čas s tako majhnimi problemi, da lahko tajkunske sodbe zastarajo.

14.8.2014Oceni kar.eden 

Vse te, ki se ukvarjajo z njim, ker je imel ponarejen bankovec za 10 Eur bi moral pregledati psihiater in to zelo temeljito. Kako drago bomo davkoplačevalci plačali za ta neumen postopek! Malo zdrave pameti vam res ne bi škodilo dragi sodniki.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava