DL: Zveza lastnikov gozdov - Vajeti prevzel Belokranjec

7.8.2014 | 13:10

Rajko Štefanič

Rajko Štefanič

Zveza lastnikov gozdov Slovenije ima novo vodstvo, dosedanjega predsednika Andreja Berdajsa je zamenjal Rajko Štefanič iz Dragatuša, ki je bil dva mandata podpredsednik. »Še posebej si bom prizadeval za priznanje nelesnih funkcij gozda, o čemer se doslej pri nas ni veliko govorilo,« je odgovoril na vprašanje, čemu bo namenil največ energije.

Novi predsednik je pojasnil, da je les samo eden od segmentov, ko govorimo o gozdu, v njem namreč obstajajo še druge dejavnosti, od socialnih, rekreativnih do nabiranja plodov, tudi lov divjadi. Na to temo je potekal tudi mednarodni projekt, imenovan Sylvamed, ki ga je podprla EU, v njem pa je sodeloval Zavod za gozdove Slovenije. Njegov glavni namen je bil razvoj mehanizmov za plačevanje okoljskih storitev v zasebnih gozdovih.

Član upravnega odbora Zveze lastnikov gozdov Slovenije in dosedanji tajnik te organizacije Jože Mori je dodal, da je lastninska pravica v gozdu najbolj omejena. »Naša zveza nikoli ni bila proti prostemu dostopu v gozdove, se pa ne strinjamo s tem, da tam ljudje, ki niso lastniki, opravljajo komercialne dejavnosti,« je rekel Mori in v nadaljevanju naštel čisto konkretne primere: nabiranje gozdnih sadežev (besede komercialno nabiranje gob pri nas sploh ne poznamo, pa vsi vemo, da obstaja), plačana rekreacija, vožnje z motorji. »Zadnje je še posebej problematično, saj posamezniki za denar organizirajo skupinske vožnje po gozdovih. Posledice so katastrofalne, pa jim nihče nič ne more. Pri nas se to denimo dogaja ob sobotah v bližini potoka Radulja,« pojasni Mori.

Kot doslej bo Zveza lastnikov gozdov Slovenije še naprej sodelovala pri pripravi zakonodaje, povezane z gozdovi, so odločili na skupščini, ki so se je konec marca na Škof ljici udeležili predstavniki 28 društev lastnikov gozdov iz vse države. Njihova organizacija zastopa interese kar 4.000 ljudi, toliko jih je namreč včlanjenih v lokalna društva. Zaradi svoje množičnosti so prepričani, da jih v pogajanjih na ministrstvih ne bodo smeli prezreti, ko bo šlo za katastrski dohodek, davek na nepremičnine, zakon o lovstvu in divjadi, zakon o gozdovih.

»V zvezi potrebujemo profesionalnega tajnika. Dela je veliko, a na žalost nimamo zagotovljenega denarja za njegovo zaposlitev. Dvomim, da bomo v tem primeru uspeli samo z dvigom članarine. Lahko bi se zgledovali po Avstrijcih, ki denar za te zaposlite dobijo od prodanega lesa, pol evra od kubičnega metra,« je o načrtih še dejal Štefanič, ki je zelo aktiven tudi v Društvu lastnikov gozdov ob Kolpi in Lahinji, ki šteje 280 članov. Že peto leto je delovni invalid, in to prav zaradi poškodbe pri delu v gozdu. »Imel sem srečo, če ne bi imel zaščitne opreme, če ni bilo z mano sina, ki mi je takoj pomagal, me danes ne bi bilo tu. Res da sem gibalno omejen, zato ne morem delati z motorno žago, lahko pa družbi in drugim lastnikom gozdov pomagam na drugačne načine, tudi z izkušnjami,« dodaja novi predsednik, ki je svojo funkcijo vzel zelo resno.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista, 10. aprila 2014

J. Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

8.8.2014Oceni opazovalec 

Rajko je pravi za tako funkcijo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava