Slovesno pri ambruških gasilcih - »Naš prosti čas za vašo varnost«

25.7.2014 | 09:15

Slovesno pri ambruških gasilcih - »Naš prosti čas za vašo varnost«
Slovesno pri ambruških gasilcih - »Naš prosti čas za vašo varnost«

V soboto je minilo natanko leto dni, odkar so v Ambrusu tamkajšnji gasilci v uporabo predali novo sodobno gasilsko vozilo znamke MAN, z gasilsko oznako AC 24/60, tokrat pa je bilo v Ambrusu zopet slovesno. Domače gasilsko društvo je prevzelo gasilsko vozilo znamke Mercedes z gasilsko oznako GVV-1. Slovesen dogodek je s svojo udeležbo počastil predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša.

Vozilo GVV-1 ima prostor za prevoz gasilskega moštva (5 + 1), vgrajen rezervoar za 400 litrov vode in visokotlačno črpalko. Opremljeno je z dvema dihalnima aparatoma, agregatom moči 7 kW, opremo za prvo pomoč ter vitlom. Vozilo ima pogon 4x4 ter je namenjeno za gašenje začetnih požarov in prevozu moštva. Vozilo je tako opremljeno, da omogoča tudi nudenje prve medicinske pomoči. Leto izdelave vozila je 2004, PGD Ambrus pa ga je odkupilo od gasilskega društva Nazarje.

Po besedah predsednika PGD Ambrus Mitje Blatnika so s prevzemom tega vozila v društvu zaključili s celovitim projektom posodobitve voznega parka, ki so si ga zadali že leta 2009. »Zahvaljujem se vsem, ki nas podpirate in nam omogočate, da lahko pomagamo takrat, ko nas v nesreči nekdo potrebuje. Z opremo, znanjem in rednim usposabljanjem po najboljših močeh, poskušamo uresničevati tiste cilje, zaradi katerih so naši predniki pred 106 leti ustanovili društvo«. Nagovor je zaključil z geslom operativne enote PGD Ambrus: »Naš prosti čas za vašo varnost«.

Prevzemu vozila je prisostvoval tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša, ki se je konec maja že mudil v Ivančni Gorici, takrat ob zaključku srečanja vseh naših gasilcev, ki so posredovali v februarskem žledolomu. Jakša je gasilcem iz Ambrusa čestital za pogum, da so se kljub težkim časom lotili nakupa vozila. Kot je dejal, jim naj to vozilo služi predvsem za usposabljanja, ko pa bodo morali posredovati, pa bodo toliko bolj usposobljeni in s tem bo tudi intervencija pravočasna in učinkovita. Jakša si je pred začetkom proslave skupaj s predsednikom in poveljnikom domačega društva ter predsednikom GZ Ivančna Gorica Lojzetom Ljubičem ogledal tudi lepo urejene prostore gasilskega doma.

Tudi podžupan Tomaž Smole je čestital Ambrušanom za uspešno investicijo in še enkrat poudaril izjemno dobro sodelovanje občine z gasilci, gasilskimi društvi in Gasilsko zvezo Ivančna Gorica. Ob zaključku je domačemu društvu zaželel uspešno delo z vozilom, predvsem, da bo dobro služilo tako na vajah kot tudi na intervencijah.

Prisotne so nagovorili še poveljnik regije Ljubljana II Borut Lončarevič, predsednik GZ Ivančna Gorica Lojze Ljubič in poveljnik GZ Ivančna Gorica Lovro Markovič, ki je društvu podelil tudi spominsko plaketo ob prevzemu vozila.

PGD Ambrus je sicer že konec maja, v sklopu praznovanja občinskega praznika na srečanju vseh gasilcev, ki so sodelovali v času letošnje naravne nesreče »Žled – februar 2014«, prejelo zunanji avtomatski defibrilator, tokrat pa sta ga podžupan Tomaž Smole in član Štaba civilne zaščite Občine Ivančna Gorica Anton Posavec, predstavila in tudi uradno predala v uporabo. Defibrilator je sicer namenjen prvi pomoči ob zastoju srca in reševanju življenja v najbolj kritičnih trenutkih do prihoda nujne medicinske pomoči.

Sledila je simbolična izročitev ključa vozila GVV-1, ki ga je podžupan Tomaž Smole predal poveljniku društva Jožetu Blatniku, ta pa ga je predal v roke vozniku Mitju Klavsu, ki je kasneje avto tudi preizkusil. Blagoslov vozila je opravil domači župnik Uroš Švarc.

Ob zaključku so bila prvič podeljena tudi društvena priznanja gasilcem operativcem PGD Ambrus za večletno delo v operativi, tako na intervencijah kot gasilskih vajah in usposabljanju. Značko za desetletno delo so prejeli Ivan Boben, Anton Hrovat ml., Tomaž Hrovat, Erik Miše, Dejan Muhič, Rok Zavrl, Jože Blatnik in Mitja Blatnik.

Kulturni program so popestrili člani Moškega pevskega zbora Ambrus.

G. S.

Galerija

v-ambrusu-001
v-ambrusu-002
v-ambrusu-003
v-ambrusu-004
v-ambrusu-005
v-ambrusu-006
v-ambrusu-007
v-ambrusu-008
v-ambrusu-009
v-ambrusu-010
v-ambrusu-011
Slovesno pri ambruških gasilcih - »Naš prosti čas za vašo varnost«
v_ambrusu_013
v_ambrusu_014
v_ambrusu_015
v_ambrusu_016
v_ambrusu_017

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava