DL: Če mu bo uspelo pol, bo veliko

24.7.2014 | 11:45

Seba igra, kot pravi, enostavno akustiko.

Seba igra, kot pravi, enostavno akustiko.

Letos mineva 20 let, odkar se Sebastjan Vukan ukvarja z glasbo. V dveh desetletjih je Seba, kot ga kličejo, igral v različnih kočevskih bendih, na zadnji kompilaciji društva Kočevskih glasbenikov Kočevje špila — Lik of pa se je prvič predstavil kot Sebatage.

Primož Velikonja (bobni), Jernej Drobnič (bas), Martin Lunder (kitara) in Ana Hočevar (back vokal) so podporni bend, ki spremlja Seba, kadar kot Sebatage ne izvaja le akustičnih skladb. Kot ljubitelj avtorske glasbe domala vseh zvrsti je igral v različnih skupinah: od Apostolov, ki so izvajali pop glasbo, prek punk rock pop benda KSound, punkrockerskih No Comment, Noice of Silence in Pankeroschi in še prej ska punk zasedbe Break in kasneje Kosmatih dlesnih, ki so, kot pravi, »igrale vse v živo«, do metal skupine NčOdNč, pri kateri igra kot basist zadnji dve leti. V vseh zasedbah je igral bas kitaro in pel, a ker ga je privlačila tudi akustična kitara, se je lotil projekta Sebatage. Velika zasluga za to gre, kot pravi Seba, Primožu Velikonji, ki je naredil v Štalcerjih snemalni studio, saj je tako kočevskim glasbenikom postalo snemanje dostopnejše.

Za akustično kitaro sam piše glasbo in besedila, ki tudi drugače zdaj niso več, kot pravi, tako politično nastrojena, kot so bila včasih. So izpovedna, navdihnjena z utrinki iz vsakdanjega življenja, kar je videti tudi v njegovi prvi posneti skladbi Vonj po pomladi, ki pa je samo dokaz več, da Seba rad igra različne stile, saj je skladba, kot pravi, čisti radijski pop. Ob tej pa ima še 15 avtorskih sklad, ki jih namerava objaviti na plošči.

V kratkem času, kar deluje tudi kot Sebatage, je imel do zdaj dva nastopa, o nastopih tudi sicer z NčOdNč pa pravi, da jih je premalo. »Lahko bi jih bilo sicer več, če bi hodili igrat na svoje stroške, vendar pa ne moreš biti ves čas v minusu,« pravi o slabo plačanih nastopih po raznih klubih. »Bolj kot nastopi so mi v tem trenutku pomembni kakovost zvoka in snemanja,« pravi. Letos bi se rad prijavil za kompilacijo Vala 202, Val 014, prijavil pa se bo tudi na letošnjo kompilacijio kočevskih glasbenikov. Poleg tega si želi posneti še en single, izid plošče pa za letos načrtuje s skupino NčOdNč, s katero se bo udeležil tudi letošnjega Metalfesta v Zadru. Vmes pa bo delal tudi pri projektu Sebatage, v okviru katerega bi rad v roku dveh let izdal dve plošči: najprej ploščo, na kateri bodo njegove za akustično izvedbo napisane skladbe, ki pa ne bodo vse akustične, nato pa bi rad izdal še ploščo, na kateri bodo pesmi, vsako pa bo odigral z drugim kočevskim bendom. Zaenkrat računa, da bo drugo ploščo posnel z 12 domačimi bendi, že to pa bo zgovoren in oprijemljiv dokaz, kot pravi, da kočevski glasbeniki dobro sodelujejo. Glede na to, da je zaposlen in mu je glasba, čeprav bi si sicer želel, da ne bi bilo tako, le konjiček, pa bo, če mu uspe letos izpeljati samo pol od načrtovanega, že to veliko.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista, 20. marca 2014

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava