DL: Trubarjeva domačija - Končno ob boku podobnim

19.7.2014 | 11:10

Mlin je na Trubarjevi domačiji najstarejši objekt. (Foto: M. L.-S.)

Mlin je na Trubarjevi domačiji najstarejši objekt. (Foto: M. L.-S.)

S sklepom ministra za kulturo dr. Uroša Grilca je bil Javni zavod Trubarjevi kraji 24. januarja letos vpisan v razvid muzejev. Trubarjeva domačija je tako po 28 letih končno dobila status in se tudi formalno postavila ob bok podobnim ustanovam v državi.

Oče prve slovenske knjige se po prepričanju nekaterih zgodovinarjev, kot je npr. dr. Boris Golec, ni rodil v Temkovem mlinu na Trubarjevi domačiji, ampak v približno 400 metrov oddaljenem Šklopovem mlinu pod Kukmako. Se pa je, kjer je sedaj Trubarjeva domačija, prvič pojavil priimek Trubar, kot se je pisala mati Primoža Trubarja, kar pa Trubarjevi domačiji, čeprav naj ne bi bila Trubarjev rojstni kraj, na nek način opravičuje ime. Še bolj pa si domačija zasluži svoje ime po vsem, kar so na Trubarjevi domačiji naredili, da bi v Rašici ohranili spomin na svojega velikega rojaka in zaradi česar je Trubarjeva domačija po več letih prizadevanj letos končno tudi postala muzej.

Trubarjevo domačijo sestavljajo spominska hiša z mlinom, žaga venecijanka in gospodarsko poslopje. Osrednja stavba domačije je hiša z mlinom, v kateri sta v spodnji etaži mlin in klet, iz prejšnjih bivalnih prostorov v zgornji etaži pa je nastala spominska soba, katere vsebina je razdeljena na tri sklope: na zidovih je fragmentaren pregled skozi Trubarjevo življenje in delo, v stebrih so zbrani in razstavljeni vsi posnetki Trubarjevih knjig od leta 1550 naprej, v vitražnih oknih, najdragocenejšemu delu sobe, pa so upodobljeni vsi najpomembnejši Trubarjevi sodobniki.

Najstarejši objekt domačije je mlin, ki je danes še edini od nekoč 25 mlinov ob Rašici in njenih pritokih. Obnovili so ga v sklopu celotne obnove domačije v letu 1986, dokončno pa je bil prenovljen leta 2008.

Gospodarsko poslopje – skedenj – je nekoč pod skupno streho združevalo hlev, kaščo in senik. Danes je v nekdanjem hlevu krčma, skedenj je postal galerija Skedenj, ki je namenjena galerijski dejavnosti, predavanjem, predstavitvam knjig in izvedbam različnih knjigoveških in drugih delavnic, nekdanja kašča, ki so jo obnovili leta 2008, pa je sedaj sprejemnica za goste in prodajalna spominkov. Sicer pa je bila v sklopu domačije, katere osnovno poslanstvo je ohranjanje izročila o Primožu Trubarju skozi različne izobraževalne programe, ki so namenjeni najmlajšim, osnovnošolski in srednješolski populaciji, pa tudi odraslim, odprta tudi Trubarjeva čitalnica.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista, 20. marca 2014

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava