DL: Med odpadki tudi svinjska čreva

9.5.2014 | 14:35

Živalski odpadki, odvrženi 17. januarja letos. Jože Bradač je odločen, da se mora takšno onesnaževanje končati. (Foto: J. B.)

Živalski odpadki, odvrženi 17. januarja letos. Jože Bradač je odločen, da se mora takšno onesnaževanje končati. (Foto: J. B.)

»Ne morem razumeti, da se kljub dobro organiziranemu odvozu odpadkov, kosovnih odpadkov in različnim drugim akcijam še vedno najdejo ljudje, ki svoje smeti - meni nič, tebi nič - odvržejo v naravo,« je menil Jože Bradač iz Dolenjega Polja. Streljaj od njegovega doma, ob regionalni cesti Soteska-Straža povsem ob občinski meji, je namreč majhno izogibališče oziroma odstavna niša, kjer se ustavljajo avtomobili in na brežino pod njo pa tudi na drugo stran ceste odlagajo različne odpadke – od kosovnih odpadkov do gum, plastenk, plastične in kovinske embalaže in celo živalskih odpadkov.

»Nazadnje je nekdo živalske odpadke, šlo je za svinjska čreva, odvrgel 17. januarja v večernih urah. Nemarnež je bil opažen, poznamo znamko in barvo vozila, žal pa ne registracije, ker je bilo pretemno. Za odpadke sem poskrbel sam, saj je Krka zaradi padavin naraščala, z bagrom sem jih zakopal globoko v zemljo,« je povedal Bradač in nadaljeval, da je tu črno odlagališče že vrsto let, še iz časa, ko ni bilo tako organiziranega odvoza odpadkov, in je služilo za odlaganje vsemogoče nesnage pretežno prebivalcev Straže.

Pred leti so krajani želeli to črno točko odpraviti s pomočjo občine Dolenjske Toplice, ki je novembra leta 2010 na Direkcijo RS za ceste poslala predlog, da bi to, tedaj neuradno odmikališče zaprli z obcestno ograjo ter tako preprečili zaustavljanje vozil in s tem onesnaževanje. »Namesto da bi postavili ograjo, so se na direkciji odločili, da bo postala uradna odstavna niša, saj se, kot so zapisali v obrazložitvi, nahaja na relativno ozkem in zaprtem delu ceste in je primerna za ustavljanje vozil v sili ali za potrebe rednega vzdrževanja ceste. Postavili so prometni znak ´odstavna niša´, ki označuje mesto, namenjeno le ustavitvi vozil v sili, so dejali. Za nas so tako vse skupaj le še poslabšali,« je razočaran nad odzivom opozoril Jože Bradač in za sodelovanje pri odstranjevanju odpadkov pohvalil medobčinski inšpektorat in redarstvo oziroma redarko Karmen Cesar.

Marjan Menger, vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva štirih občin, je pojasnil, da kadar dobijo prijavo o odlaganju živalskih odpadkov v okolje, praviloma gre za ostanke kolin, obvestijo pristojno veterinarsko inšpekcijo – OU Novo mesto, saj gre za odpadke, ki so nevarni in lahko povzročijo širjenje raznih bolezni. »Ob prijavi vedno poskušamo zbrati čim več informacij, ki bi pomagale odkriti storilca, vendar do zdaj pri tem nismo bili uspešni. Občani so ob tem lahko v veliko pomoč, kadar opazijo takšno odlaganje, saj bi lahko s prepoznavanjem storilcev olajšali postopke zoper njih,« je še dejal.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista, 6. februarja 2014

M. Žnidaršič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

9.5.2014Oceni butec&butec 

Lahko bi krvavice delal...

10.5.2014Oceni kar eden 

Res lepa fotografija.Fuj! Škoda, da kvari vašo spletno stran.So pa že lepše slikce rož in raznih prireditev.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava