Strokovna ekskurzija dijakov ETrŠ Brežice v Belgijo in Luksemburg

24.4.2014 | 09:10

Dijaki ETrŠ Brežice s poslanko dr. Romano Jordan v Evropskem parlamentu v Bruslju (Foto: ETrŠ)

Dijaki ETrŠ Brežice s poslanko dr. Romano Jordan v Evropskem parlamentu v Bruslju (Foto: ETrŠ)

V začetku aprila (2. 4.- 5. 4. 2014) smo na Ekonomski in trgovski šoli Brežice za dijake izvedli strokovno ekskurzijo v Belgijo in Luksemburg. Ekskurzijo smo organizirali na povabilo dr. Romane Jordan, poslanke v Evropskem parlamentu, ki je našo šolo obiskala leta 2008 v okviru evropskega projekta Pomladni dan v Evropi 2008 (Spring Day in Europe). Dr. Jordanova se je takrat z našimi dijaki pogovarjala o medkulturnem dialogu in jim predstavila svoje delo v Evropskem parlamentu, predvsem na področjih podnebnih sprememb in energetike.

V četrtek, 3. aprila 2014, sta naše dijake in profesorice Darjo Babič Drašler, Urško Senica in Mojco Ogorelc v Evropskem parlamentu v Bruslju sprejeli asistentki Špela Majcen in Metka Čavka, ki sta nam predstavili delovanje Evropske unije in njenih organov. Potem se nam je pridružila poslanka, dr. Romana Jordan, ki je dijake seznanila z delovanjem Evropskega parlamenta, svojim delom v parlamentu in različnih strokovnih odborih. Prav tako nam je na zelo zanimiv način opisala svojo poklicno pot, od raziskovalke reaktorske tehnike na Inštitutu Jožef Štefan do političarke oz. evropske poslanke. Dijaki so se s poslanko tudi pogovarjali o različnih priložnostih za mlade, mladinskih izmenjavah, projektih in aktualnih temah. Skupaj smo si ogledali še plenarno dvorano in skulpturo v Evropskem parlamentu.

Prav tako smo spoznali tudi mestne značilnosti Bruslja, se posladkali z belgijskimi vaflji in si ogledali najbolj priljubljeno belgijsko znamenitost, futuristični, 102 metrov visoki Atomium. Slovito kovinsko konstrukcijo 9 krogel je za bruseljsko svetovno razstavo EXPO leta 1958 zasnoval belgijski inženir Andre Waterkeyn in predstavlja model molekule atoma železa. Atomium, globalni simbol tehnološkega napredka in boljšega človeštva, simbolizira demokracijo in mir med narodi, mirno uporabo atomske energije ter Belgijo z njenimi devetimi provincami. Zgrajen je bil kot spomenik optimizmu in viziji tehnološkega in družbenega napredka. Izvirna narava projekta, nenavadna konstrukcija in njegovo izjemno sporočilo sta nas navdušila.

Naslednji dan smo obiskali mesto Waterloo, zanimiv muzej in prizorišče zgodovinske bitke, v kateri je bil poražen Napoleon. Povzpeli smo se po 224 stopnicah na 40 m visok Levji grič, ki se visoko dviguje nad ravno okolico, kjer so se nekoč bojevali mladi Prusi, Francozi, Angleži in Nizozemci. Besedico »waterloo« pa se še danes uporablja kot metaforo za poraz. Naše potovanje smo nadaljevali proti Luksemburgu. Veliko vojvodstvo Luksemburg je sicer majhna država, a najbogatejša država EU, ki leži med Belgijo, Francijo in Nemčijo. Sprehodili smo se po mestnem središču Luksemburga, si ogledali nekatere znamenitosti in kupili spominke.

V Slovenijo smo se vrnili polni lepih vtisov in spominov. Imeli smo se lepo, se veliko novega naučili, doživeli in spoznali, skratka bilo je nepozabno.

Za uspešno izvedeno strokovno ekskurzijo se zahvaljujemo poslanki dr. Romani Jordan za donirana sredstva, asistentki Renati Podlipnik in podjetju Integral Brebus Brežice d.o.o.

Objavljamo tudi informacijo o našem obisku na spletni strani poslanke dr. Romane Jordan:

Ekonomska in trgovska šola Brežice obiskala Bruselj

vir: http://www.romanajordan.si/ekonomska-in-trgovska-sola-brezice-obiskala-bruselj

Organizacija in koordinacija ekskurzije: Mojca Ogorelc, univ. dipl. ped. in soc., ETrŠ Brežice
Foto: ETrŠ Brežice in pisarna poslanke dr. Romane Jordan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava