Tekmovali v kulinaričnih in etnoloških posebnostih

17.4.2014 | 13:45

Jernej Šneljer

Jernej Šneljer

V torek je v Hiši kulinarike na Glavnem trgu v Novem mestu potekalo državno tekmovanje mladih raziskovalcev s področja Etnoloških in kulinaričnih posebnosti Slovenije. Tekmovanje je letos potekalo že šestnajstič. Organizira ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije in GRM Novo mesto, Center biotehnike in turizma Novo mesto.

Tematika letošnjega tekmovanja je bila: UMNO GOSPODARJENJE V SODELOVANJU Z NARAVO IN EKOLOŠKO PRIDELANA HRANA. Svoje znanje in spretnosti je prikazalo osem tekmovalnih ekip.

Tekmovanje je potekalo v dveh zahtevnostnih stopnjah.

Na stopnji višje strokovne šole je prvo mesto osvojil študent Višje strokovne šole Grm Novo mesto; Jernej Šneljer z raziskovalno nalogo: Delovno mesto, ki sem si ga sam ustvaril – Ekološka kmetija Šneljer. Drugo mesto je osvojila študentka Višje strokovne šole, Biotehnični izobraževalni center Ljubljana, Andreja Klun z raziskovalno nalogo: Okusi slovenskega peciva na sodobnejši način.

Na stopnji srednjih šol je prvo mesto osvojila ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto; Polharjenje v JV Sloveniji. Tekmovali so dijaki: Simon Huč, Urban Jenič, Tilen Križanič.

Mentorici: Anita Pajer, Urška Mehle.

Drugo mesto je osvojila ekipa Biotehniške šole, Šolski center Ptuj; Zakladnica tradicionalnih okusov. Tekmovale so dijakinje: Bojana Paveo, Mirjana Gabrovec, Blaženka Krajačić.

Mentorice: Vida Babšek, Darja Hanželič, Andreja Mlakar, Lidija Petek.

Tretje mesto je osvojila ekipa Biotehniška šola, Šolskega centra Nova Gorica; Predelava gospodinjskih odpadkov s pomočjo rdečih deževnikov. Tekmovale so dijakinje: Tinkara Gregorčič, Leja Mikuž, Mel Kovic.

Mentorici: Alenka Mavrič Čeferin, Rosana Vrh Markovič

Sodelovali so še:

Ekipi GRM – centra biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija z raziskovalnima nalogama:

-Ajda na Dolenjskem od nekdaj zori

-Pridelovanje ekoloških surovin za tradicionalni obrok Belokranjcev ob praznovanjih

Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani z raziskovalno nalogo:

-Uporaba ekološko pridelane hrane v kulinariki

Strokovna komisija v sestavi izr. prof. dr. Vito Hazler, dr. Stojan Kostanjevec in mag. Marlena Skvarča je imela težko in odgovorno delo, saj so bile ekipe zelo ustvarjalne, kulinarične mojstrovine pa so bile izvrstne.

M. D.
foto: Robert Grandovec, Grm Novo mesto

Galerija

jernej šneljer
komisija na delu
nagovor dr.Hazler
podelitev
Polharjenje
sladice slovenskih regij
sšgt ljubljana
tekmovalni ekipi
tradicionalni obrok belokranjcev
vermikultura
zakladnica tradicionalnih okusov 2
zakladnica tradicionalnih okusov
zmagovalni team

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava