DL: V slabe pol ure ostala brez strehe nad glavo

10.4.2014 | 14:50

Ob našem obisku je Danijelu pomagal tudi prijatelj Marko Bosina. (na levi).

Ob našem obisku je Danijelu pomagal tudi prijatelj Marko Bosina. (na levi).

Danijel veliko del opravi sam. (Foto: T. J. G.)

Danijel veliko del opravi sam. (Foto: T. J. G.)

Gasilci so bili hitro na kraju požara. (Foto: Franc Šavric)

Gasilci so bili hitro na kraju požara. (Foto: Franc Šavric)

Zakonca Matejo in Danijela Liparja iz Dobove so čakala le še minimalna dela, da bi bil njun dom v zgornjem delu dvostanovanjske hiše v Dobovi povsem končan. A za njuno domovanje v Ulici Maistrovih borcev je bil usoden 12. november. »Lahko rečem, da so manjkale le še zaključne letve, pa bi bilo vse nared, z ženo sva že živela v stanovanju. Tistega večera je bila žena v službi, jaz pa sem bil še pol ure pred požarom doma. Ob pol osmih me je klical sosed, da hiša gori, seveda je prej klical gasilce. V petih minutah sem bil doma, streha pa je bila že povsem v ognju,« se tistega usodnega 12. novembra lani spominja 38-letni Danijel. Tisti trenutek ni veliko razmišljal, vstopil je v stanovanje in začel reševati, kar se je rešiti dalo, najprej seveda dokumente, potem pa tudi nekaj opreme.

»Vsa oprema je bila nova. Kavč je že zagorel, sem pa uspel nekaj opreme umakniti na stran, saj sem videl, kje je izvor požara. Zagorelo je namreč nad kaminom pri dimniku, čeprav je bil tudi ta nov, odet v inox pločevino,« pravi Danijel, ki so mu je tisti trenutek vse sesulo v prah. »V stanovanje sva z ženo vložila vse prihranke, celo najela kredit, prostore pa sta postopoma obnavljala od leta 2009. In v slabe pol ure je bilo vse uničeno. In nezavarovano. Stanovanje sem nameraval zavarovati decembra, ko bi mi poteklo zavarovanje za avto in bi sklenil paketno zavarovanje, a me je požar za en mesec prehitel. Zato svetujem vsem: ne čakajte z zavarovanjem, najbolje bi bilo polico skleniti že v času gradnje,« razmišlja. A  zakonca Lipar sta imela srečo v nesreči. Najprej zaradi gasilcev, aktivirani so bili gasilci PGD Mihalovec, Gabrje, Kapele, Veliki Obrež in Mali Obrež, ki so bili res hitro na kraju požara.

»Če gasilci ne bi bili tako hitri, bi zgorelo prav vse, tudi vsa oprema, tako pa smo jo uspeli vsaj nekaj rešiti. Verjetno je bila odločilna zgolj minuta, morda dve. Sreča je tudi ta, da so gasilci lahko gasili pod pritiskom, ne pa z zalivanjem, tako da zidovi skoraj niso razmočeni, velik del vode je namreč zadržala že 30 centimetrov debela izolacija pod streho,« razlaga Danijel, ki je sicer zaposlen v vojski. In zakonca sta imela še eno srečo, da imata dobre prijatelje in znance, ki so začutili njuno stisko.

UDARNIŠKE AKCIJE

V kar nekaj udarniških akcijah se je pogorišče spremenilo v novo gradbišče. Požar je namreč popolnoma uničil streho, električno napeljavo, laminat in prostore. Uporabni so ostali praktično le zidovi. Sodelavci so mu najprej priskrbeli šotorsko krilo, da je zaščitil stanovanje, Miro in Anja Deržič pa sta sprožila humanitarno akcijo in pri območnem združenju Rdečega križa so odprli račun. »Nikoli si nisem mislil, da bom potreboval takšno pomoč,« pripomni Danijel, medtem ko s prijateljem Markom Bosino delata v enem od prostorov. Še dobro, da jim gre vreme na roko in da ima Danijel kar nekaj dopusta, ki si ga je »prislužil« tudi z misijami na Kosovu in v Afganistanu, tako da lahko sedaj večino prostega časa preživi na gradbišču, saj si z ženo želita, da bi se aprila vselila nazaj, v dom v Dobovi. Sedaj namreč živita pri ženinih starših v Cerenjah pri Pišecah. »Skupaj smo v nizki pritlični hiši in hvala bogu, da sva imela kam iti. Starša sta naju res toplo sprejela in tašča bi najraje videla, da bi ostala kar tam, a dom je le dom,« se nasmehne Danijel.

Stekla je tudi humanitarna akcija, v katero se je vključila tudi občina Brežice, ki je prispevala del denarja za streho prek razpisa, veliko pa Liparjevima pomeni tudi pomoč prijateljev in obrtnikov. S seznamom, kdo vse jima je pomagal, se bosta zahvalila, ko bo akcija končana.

Po prvih ocenah je bilo škode za 35 tisoč evrov, Danijel pa upa, da bodo lahko stanovanje obnovili z nekoliko manj denarja. Po ugotovitvah policistov je zagorelo zaradi napake na dimniški napeljavi.

KAR 40 DIMNIŠKIH POŽAROV V TREH MESECIH

Če je to kurilno sezono, ko nam je pri kurjavi prizaneslo toplo vreme, nekoliko manj dimniških požarov, pa so bile številke posredovanj gasilcev v pretekli kurilni sezoni zaskrbljujoče. Na območju Policijske uprave Novo mesto so le v treh mesecih kurilne sezone obravnavali veliko število požarov na stanovanjskih in gospodarskih objektih. Kar v 40 primerih so kriminalisti in policisti pri ogledu kraja požara ugotovili, da je šlo za dimniške požare. Vzrok požarov je bil najpogosteje dotrajanost dimnikov, nepravilna in nestrokovna vgradnja dimnih tuljav, nepravilno prezračevanje, iskrenje in samovžig dimnih saj v dimnih tuljavah zaradi nerednega čiščenja. Zato je potrebna previdnost pri kurjenju, velikega pomena pa je tudi redno vzdrževanje kurilnih naprav in dimnih tuljav. V več primerih je do požara prišlo v novogradnjah oziroma v novejših hišah, najpogostejši vzroki v teh primerih sta bili nepravilna namestitev in neustrezna zaščita dimnih tuljav.

»Za preprečitev tovrstnih požarov, katerih posledice so lahko tragične in povzročijo veliko premoženjsko škodo, svetujejo dosledno upoštevanje zahtev požarne varnosti - redno in strokovno čiščenje dimnih tuljav, kurjenje peči v skladu z navodili proizvajalcev, pravilno prezračevanje in pravilno vgradnjo oziroma namestitev peči in dimnih tuljav,« svetujejo na policiji.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista, 9. januarja 2014

Tanja Jakše Gazvoda

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava