DL: OŠ Drska - Tako lepa, pa kar naprej v vodi

1.4.2014 | 14:45

Ravnateljica OŠ Drska Nevenka Kulovec s fasciklom reklamacij, ki so se nabrale od otvoritve šole leta 2002. (Foto: I. N.)

Ravnateljica OŠ Drska Nevenka Kulovec s fasciklom reklamacij, ki so se nabrale od otvoritve šole leta 2002. (Foto: I. N.)

Teraso pred jedilnico so pokrili s polivinilom, sicer z nje zamaka v notranjost. (Foto: I. N.)

Teraso pred jedilnico so pokrili s polivinilom, sicer z nje zamaka v notranjost. (Foto: I. N.)

Na OŠ Drska, najnovejši novomeški osnovni šoli, stari še ne 12 let, ob skoraj vsakem večjem deževju zamaka. Kljub številnim sanacijam, ki se jih je od odprtja šole do danes nabralo za zajeten fascikel, si voda vedno znova utre pot v notranjost šole. Vodstvo šole s projektantom in gradbinci predlaga pokritje teras po vsej razredni stopnji in pred jedilnico, sicer se bojijo, da bo šola začela razpadati.

Poslopje, ki ga je projektiral priznani arhitekt Jurij Kobe, za projekt je prejel več domačih in mednarodnih nagrad, je po besedah ravnateljice šole Nevenke Kulovec sicer lepo in prijetno za delo. A že kmalu po otvoritvi so ugotavljali, da odvodnjavanje s teras ni ustrezno, saj se je v učilnicah začela pojavljati vlaga, ploščice so odstopale, zunanje in notranje stopnice so se začele luščiti, po stenah učilnic je tekla voda, celo iz vtičnic in luči. »Na reklamacije so se takoj odzvali tako v Begradu, ki je objekt dokončal, kot projektant, nadzornik, občinske službe. Skušali so odpravljati napake,« razlaga. Na šoli so tako že leta 2005 obnovili osrednji del strehe, od koder je zamakalo v notranjost. »Na terasah so sanirali odvodnjavanje, ker nagibi niso bili v redu, a vlaga se je ob večjem deževju še vedno pojavljala,« našteva. Zgodilo se je, da je leta 2008, ko se je kljub predhodni sanaciji teras spet pojavila voda, cela stena v jedilnici padla, k sreči takrat v tem delu ni bilo otrok.

Lani so ob izlivu vode, ko je počila cev v jedilnici, ugotovili, da prostor ni  hidroizoliran, čeprav naj bi bil. Voda je namreč tekla skozi tla v telovadnico. Tri mesece je trajalo, da so napako sanirali.

»Ravne strehe niso za Dolenjsko,« ugotavlja ravnateljica, ki so ji projektant in strokovnjaki dopovedovali, da gre za novo tehnologijo, nove poglede na arhitekturo in gradnjo. »Laično lahko ocenim, da je v praksi to grozljivo,« pravi.

Nekaj napak pripisujejo dejstvu, da so šolo gradili dolgo časa, da je med gradnjo propadlo gradbeno podjetje Pionir, ki je šolo začelo graditi, tako da je objekt dokončal Begrad. Reklamacijski roki so menda že vsi zamujeni, zato bo strošek pokritja teras, za katerega so pridobili tudi dovoljenje projektanta, padel na občino. Ravnateljica se strinja, da je treba iskati odgovornost za nastalo škodo, a obenem opozarja, da je šolo treba nujno pokriti, sicer bo tako rekoč nova razpadla.

Svetniki so na zadnji seji v lanskem letu potrdili predlog proračuna, po katerem bo občina za pokritje teras namenila 350 tisoč evrov. Mestna občina je za poseg že pridobila gradbeno dovoljenje. Nadstreške bodo predvidoma gradili med poletnimi počitnicami.

OŠ Drska obiskuje 410 otrok, v njej redno gostujejo druge šole v novomeški občini in vrtec Pedenjped. Ravnateljica ocenjuje, da bodo v traktu, ki je najbolj na udaru vlage, začeli izgubljati tudi energijo. Šola se zavzema za energetsko varčnost, imajo elektronsko vodenje ogrevanja, in po zagotovilu ravnateljice zelo racionalno in gospodarno ravnajo, a če stene postajajo porozne, je vse zaman.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista, 2. januarja 2014

Irena Novak

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava