DL: Tower pancers - Talenti so jih izstrelili med zvezde

19.3.2014 | 12:30

Skupina Tower pancers ima trenutno 17 koreografij, pripravljajo pa še 9 novih točk. (Foto: T. J. G.)

Skupina Tower pancers ima trenutno 17 koreografij, pripravljajo pa še 9 novih točk. (Foto: T. J. G.)

Redke so moške plesne skupine, ki tako obnorijo Slovenijo, kot je skupina petih poskočnih fantov iz Brestanice, ki so si nadeli ime Tower pancers. Prvič so se zbrali skupaj pred enajstimi leti, ko so morali pripraviti zabavno točko za tradicionalni Petrov sejem v Brestanici. Ker so bili fantje za ´štose´, so si nadeli obleke za kankan in tudi odplesali pravi kankan. Vsako leto so za isti sejem pripravili novo točko; zaplesali so labodje jezero, bili trebušne plesalke, navijačice, se prelevili v Sestre ... Enega od nastopov je njihov sokrajan, sicer pa znani fotograf in snemalec Boštjan Colarič objavil na Youtubu in takrat se je pravzaprav začela tlakovati njihova pot med zvezde. Posnetek so opazili na Radiu 1, potem pa tudi na Pop TV in sledilo je povabilo v šov Slovenija ima talent.

Resda fantje, v skupini plešejo Matjaž Krajnc, Andrej Resnik, Drago Butkovič, Grišo Marič in Boštjan Železnik, niso zmagali, a so si z nastopi pridobili toliko privržencev, da se nastopi na različnih prireditvah, obletnicah in praznovanjih še kar vrstijo, čeprav je od konca šova minilo skoraj leto, pravzaprav so zasedeni že vse do aprila prihodnje leto.

S svojimi nastopi niso le paša za oči, pač pa pričarajo neverjetno vzdušje. »Nam je najpomembnejše, da nasmejemo publiko. Zabava je namreč naše poslanstvo,« pravi Matjaž, ki izstopa tudi zaradi svoje malce obilnejše postave. »Matjaž vzdržuje linijo! In jo še viša!« ga podražijo soplesalci in dodajo, da so pravzaprav vsi na ločevalni dieti: »Ločujemo hrano od krožnika!« Sicer pa so vsi zelo aktivni, tako športno, kulturno kot družbeno. Ne le da hodijo v službe, vpeti so pravzaprav v vsa društva v kraju. So člani društva Svoboda Brestanica, sodelujejo v dramski sekciji, pri gasilcih, v turističnem društvu ... Poleg tega pa najdejo čas tudi za vaje in nove koreografije, za katere skrbi Matjaževa hči Anja Krajnc.

Trenutno se pripravljajo na nov projekt, tako imenovan Tower pancers night no. 2, ki bo aprila v Brestanici, z njim pa bodo zaznamovali 10. obletnico delovanja (čeprav bo za njimi kmalu 12 let dela). Za ta večer pripravljajo kar 9 novih točk, sicer pa bi bili veseli tudi, če bi se jim pridružil še kdo, a imajo ob tem nekaj zahtev: »Plesalec ne sme biti prelahek, tudi preresen ne, tekoče zadeve mu ne smejo biti tuje, s kavča pa se mora spraviti tudi takrat, ko vremenske razmere niso najboljše.« Sicer pa nastope skupine Tower pancers popestrijo še Babuške rajhenburške, kjer plešejo njihove žene in prijateljice.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista, 12. decembra 2013

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava