DL: Kako bi lahko rešili Ajdovo zrno?

12.11.2013 | 14:50

Pogled na del Ajdovega zrna, ki je Črnomlju vse prej kot v ponos. (Foto: M. B.-J.)

Pogled na del Ajdovega zrna, ki je Črnomlju vse prej kot v ponos. (Foto: M. B.-J.)

Na sejah črnomaljskega občinskega sveta je bilo velikokrat slišati pripombe, da bi morali v Črnomlju kaj storiti za rešitev Ajdovega zrna, ki klavrno propada. Gre za stavbe v trikotniku med tremi cestami, ki je, kot pravijo arhitekti, ena redkih tovrstnih arhitekturnih poselitev pri nas. Dve izmed cest - ena od njih je tudi glavna črnomaljska ulica - predstavljata vstop v staro mestno jedro.

Problematika Ajdovega zrna je zelo pereča tudi zato, ker nekatere prazne stavbe klavrno propadajo, nekatere pa so se celo že podrle. Da bi prišli vsaj do nekaterih idej, kako bi rešili Ajdovo zrno, so s črnomaljske občinske uprave k sodelovanju povabili študente s fakultete za arhitekturo. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je sicer priznala, da so mladi polni idej, od katerih je mnoge težko uresničiti. A če jih bodo uresničili vsaj nekaj in s tem rešili propadanje Ajdovega zrna, bodo zadovoljni.

Kot je na predstavitvi rešitev za Ajdovo zrno in povezavo starega mestnega jedra na levem bregu Lahinje z Majerjem na desnem bregu dejala ena od štirih mentorjev študentov arhitekture, mora Ajdovo zrno ohraniti svojo formo. Po njenem bi ga bilo škoda porabiti za parkirišče. Na namige, ki večkrat priletijo tudi na občinsko upravo, češ naj občina kupi hiše in jih reši pred propadanjem, pa je Čemas Stjepanovičeva dejala, da občina nima denarja za nakup propadajočih hiš v Črnomlju. Sicer pa gre v Ajdovem zrnu za zasebno lastnino in bi morali rešiti lastninska razmerja, preden bi začeli reševati.

Kot je bilo slišati na predstavitvi, je idej za rešitev Ajdovega zrna nešteto. Seveda predvsem na papirju, v resničnem življenju pa je veliko težje. Ne zgolj zaradi problemov, ki jih je omenila županja, ampak tudi zaradi pomanjkanja denarja za obnovo. Študenti, ki so pripravili nekaj rešitev, očitno vsega tega niso upoštevali. Zato so tudi predlagali, da bi v Ajdovem zrnu uredili mladinski center in hostel (zadnjega Črnomelj že ima, v Dijaškem domu), postalo pa naj bi tudi prostor za preživljanje prostega časa Črnomaljcev.

Kar šest različnih rešitev so pripravili za povezavo starega mestnega jedra z Majerjem. Mostovi, kakršni koli bi že bili, bi služili zgolj pešcem, kolesarjem in rolkarjem. Lahko bi rekli, da so študenti zares pustili domišljiji prosto pot. Po enem od predlogov naj bi postavili en most pod drugim, spodnji pa bi bil namenjen predvsem druženju ljudi in manjšim prireditvam. Drugi je predlagal prelomljeni most, tretji visečega. Atraktiven bi bil most, zasnovan kot dvojni zavoj, obešen na stebre, nič manj pa tudi most v obliki navzven obrnjene lupine ali most z več odcepi. Slišati je bilo tudi ideje, naj bi Majer, na katerem je sedaj poslovno-industrijsko-trgovska cona, postal turistični, kulturni in rekreativni center, študenti arhitekture pa bi lahko tudi zanj pripravili rešitve.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista, 11. julija 2013.

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (16)

12.11.2013Oceni Jože 

Od Skubec Jožeta je treba odkupiti propadajoče stavbe za 700 000 eur.

13.11.2013Oceni občan 

Županja se je začela zavedati,da je pogorela na nasljenih volitvah,zato je začela z Ajdovim zrnom.Nič ni bilo narejenega zstrani občine,pa ne bo niti to.Če bi bile stavbe last razne žlahte,bi se kupile za večji denar,kot ga zahteva sedanji lastnik.Denarja občina nima,ker ga ni znal nihče pridobiti.Malo bi morali povprašati šokce in šentjernejčane,kako se to dela.Zamenjati vodstvo občine,pa bo.Postaviti gospodarja,ki ve kaj bi rad,ne pa samo hodil v službo.

13.11.2013Oceni marija 

to je golo filozofiranje na ravni občine in bo ostalo zgolj pri tem-idejah. v črnomlju ni občina sposobna uredit "5 parkirnih prostorov", kaj šele udejaniti tako (zanimive) ideje, smo jih že večkrat poslušali-študente namreč-tudi o knjižnici npr.

13.11.2013Oceni marija 

Čemu bi občina odkupovala podirajočo se hišo, če imamo že sedaj polno praznih hiš na glavni ulici. Kaj bi jo pa Občina rabila? Občina, to smo mi vsi, ki bi jo potem vzdrževali. Občani, se zavedamo, da ni dovolj hišo le obnoviti, treba bi jo napolniti z vsebino. Tudi ni ta hiša niti najmanj nek arhitekturni cukrček, ki bi ga treba ohraniti po vsej sili.

13.11.2013Oceni nakovalo  

----- EVO tako : predlagam, da lastniki dajo v najem stavbo občini za pokrito tržnico, Skubec bo pa dal v najem WC ,.............. , saj za streho obnovit se bo že našlo cvenka na občini v raznih projektih ali onda , ko bodo delali revizijo gradnje čistilnih naprav v občinah !! ......... vse za ''oživitev mestnega jedra'' .

13.11.2013Oceni opazovalec 

nakovalo ima pameten predlog

14.11.2013Oceni ana 

Ta hiša ni nič posebnega, da bi treba okrog nje delati tak hrup. Je v tako slabem stanju, da je le za porušit.

15.11.2013Oceni marta.triplat 

Hiša Marte Skubic, por. Triplat na Kolodvorski 8 v Črnomlju. V izogib nesporazumom vsem, ki ste in ki boste še komentirali članek, sporočam naslednje: Hiša je po 40 letih nacionalizacije in 15 letih nakupa (Skubec) še vedno v moji lasti, kar me ni sram priznati in imam najlepše spomine na čas bivanja v njej. Ker že od leta 1968 stalno bivam v Ljubljani, seveda nimam interesa karkoli vlagati v omenjeno nepremičnino, pač pa trdim sledeče: Hiša je bila zgrajena pred več kot 100 leti, ko je bil promet le konjska vprega in kasneje kamioni iz rudnika Kanižarica. Zdaj pa se tu odvija tako gost promet, da ni možno, da bi bila hiša v drugačnem stanju kot je sedaj. Ko sem 10.10.2013 zaradi odredbe inšpekcije in redarstva urejala okolico hiše, sem ob 12.50 štela vozila, ki so peljala mimo moje hiše. Nisem mogla verjeti. V pičlih 3 minutah je peljalo mimo 65 vozil, od tega 10 težkih tovornjakov in 55 osebnih avtomobilov. Dobro, da še ni prišlo do nesreče. Ob tej priliki opozarjam pešce, da ne hodijo po pločniku ob moji hiši, ker ta pločnik ni temu primeren. O tem stanju že več let obveščam tudi Mestno občino (MO) Črnomelj, kajti tu je najožje "grlo" za promet v Črnomlju in zato smatram, da mora to urediti MO. Hišo sem jim ponudila za 40.000EUR. Ker "nimajo" denarja in je kriza, sem jim rok plačila premaknila na leto 2015. Zdaj čakam na odgovor. Predlagala sem tudi sestanek med MO, Zavodom za kulturno dediščino in inšpekcijo in tudi sama imam predloge za ureditev s čimmanjšimi stroški. Ne razumem, kako je Črnomelj tako neurejen. Pred enim mesecem sem obiskala Metliko in Semič. Vsa pohvala! Pričakujem, da se bo MO zganila in temu primerno ukrepala. Reševanje tega problema se namreč vleče že iz časov prejšnjega župana. Upam, da ne bo prišlo do nesreče, za kar pa se ne bom počutila krivo, saj sem naredila vse, da se zadeva uredi. Marta

15.11.2013Oceni Tamara 

Marta vi ste lastnica objekta in vi ste ga dolžna vzdrževat. Če pa niste sposobni vzdrževati porušite zgradbo. Če vam je ne dajo porušit pa naj jo tisti obnovijo, ki ne pustijo porušit. Ta objekt dela samo sramoto vam lastnici in celemu Črnomlju.

15.11.2013Oceni marija 

G. Marta, vemo, da je kriva 40-letna nacionalizacija, ko se ni v hišo vložilo niti ene pare, da je hiša v tako katastrofalnem stanju. Teh 40.000 EUR raje namenite za porušenje hiše, verjamem, da Vam bo še kaj ostalo. Občina nima početi kaj s tako hišo, kaj pa naj bi bilo v njej? Če bo prazna, pa itak škoda vlagati vanjo.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava