Na Trški gori zidanica Marjana Kozine propada

6.11.2013 | 13:40

Fotografije Kozinove zidanice so z lanskega Pohoda po Slakovi poti (foto: B. D. G.)

Fotografije Kozinove zidanice so z lanskega Pohoda po Slakovi poti (foto: B. D. G.)

V soboto je bilo na Trški gori zelo lepo … 5. pohod po obronkih Trške gore ... veliko smeha … zelo, zelo, zelo zanimivi pogovori od kozarčku cvička, za zdravje… A, draga domovina, na skladatelja Marjana Kozino si popolnoma pozabila … jojmene, kakšna je bila nekoč Kozinova zidanica lepotica, kjer so se čudovite skladbe komponirale … Sedaj pa propada … pa tako blizu je rojstna hiša v Novem mestu, ki gleda na zaprto  slovensko »rastočo« knjigo … Morda pa se bo zdrava kmečka pamet finančno združila in na Trški gorci združila moč in znanje ter zanamcem zidanico v spominsko hišo glasbe spremenila ... Bom poslal predlog tudi ministru za kulturo, morda pa pride na pohod po cvičkovi gazi ... dobrodošel, doktor Uroš Grilc ...

Spodaj pa ena najlepših melodij, ki jo je napisal Novomeščan Marjan Kozina za prvi slovenski film ...

Leon Šuštaršič

Galerija

Na Trški gori zidanica Marjana Kozine propada
Na Trški gori zidanica Marjana Kozine propada
Na Trški gori zidanica Marjana Kozine propada

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (13)

6.11.2013Oceni pohodnica 

Bravo Leon. V celoti se strinjam glede pohoda in glede zidanice.

6.11.2013Oceni občan 

Tudi Narodni dom propada, tudi zanj je že nešteto predlogov, povabljenih, razne uprizoritve pred njim, vendar nič ne zaleže. Še vedno propada. Milijoni občinskih evrov se brezplodno mečejo stran za tam neko dvorano, o kateri ni niti sledu, kotizacije, etc. Ta zgradba pa že morda ogroža mimoidoče. Morda bi se iz tega naslova kaj naredilo. Kdo pa je lasnik in kaj poreče na to ?

6.11.2013Oceni mici 

Ne vem zakaj je treba Trško goro pomanjševati v "gorco". Prosim za pojasnilo gospo Leon. Mici iz Trške GORE

6.11.2013Oceni jakob 

Spoštovani! Kadarkoli odidem na sprehod po Trški gori pomislim, kako se ne najde nekdo, ki bi predlagal Kozinino zidanico spremeniti v muzej največjemu slovenskemu skladatelju. To bi bila še ena od ponudb dolenjskega turizma in poklon skladatelju. Vložek pa spet ne bi bil tako velik. Boli me, da so odgovorni za kulturo naroda pozabili na tako pomembne ustvarjalce glasbe, ki so ponesli slovenski glas v svet. Včasih so za takšne objekte skrbeli dobri ljudje tovarne Krka. Izgleda pa, da danes vodilni kader Krke v svoji oklolici nima posluha za ničesar drugega, kot le za denar. Škoda.

7.11.2013Oceni Leon Šuštaršič 

Draga Trškogorka Mici. Notranji glas mi je odgovoril, da me zelo dobro poznate. Odpustite mi. Sta vedno dva na poti življenja, ali pa me JE škorpijonka ali škorpijonček pičil za gorco.V logu štiriperesnih deteljic ZA goro, se je odprl cvet. Barviti cvet. Draga Slovenka, Pesnica, Helena Cestnik_Alenka Šet, z modrostjo _ Te je močno obsijala. ... Moje življenje je pesem. Včasih durovska, včasih molovska, ampak vedno lepa.

7.11.2013Oceni jurislav 

Ja, Mici GORCA je ljubkovalno ime za pijančke, to jaz in ti ne razumeva.

7.11.2013Oceni minister kozina 

Ministrstvo za kulturo nima denarja za obnovo zasebnih objektov, še posebej propadajočih. Ravno tako ni zadolženo za popestritev ponudbe dolenjskega turizma. Se pa strinjam z ugotovitvijo komentatorja občana, kdo je lastnik tega objekta in zakaj ga ne sanira? Takšen kot je, je v neposredni bližini ceste nevaren.

7.11.2013Oceni marjetica 

Marjan Kozina si zasluži, da se mu obnovi zidanica, saj bi jo lahko vključili v turistično ponudbo Dolenjske. Pozivam vse na občini, še posebej.g.Kuljaja, da razmislijo o tem in naredijo kaj za promocijo širše okolice Novega mesta. Hvala g.Leon za vašo pobudo.

7.11.2013Oceni slavko 

Minister Kozina da Ministrstvo za kulturo nima denarja za obnovo ?????? zadnje čase poglejte kaj so vse gradili (obnovili) muzeje,grad Brestanica itd.

7.11.2013Oceni bojan 

...ja seveda slavko, muzeje pa gradove so obnavljali, v NM bi pa kar zidanico.....

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava