Priložnosti v posavskih tradicionalnih sadovnjakih

22.7.2013 | 08:10

lustrativna slika (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

lustrativna slika (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Štirje partnerji v projektu: Verbena d.o.o. iz Okroglic, Kozjanski park, zavod Svibna iz Brezovske Gore in Kulturno društvo Svibno smo od februarja do prvih dni junija letos izvedli 60-urni tečaj za sadjarske mojstre, dve 8-urni podjetniški delavnici, 72-urno delavnico permakulturnega načrtovanja in zasadili štiri ogledne sadovnjake (sto sadik, 20 sadnih vrst). Postavili smo štiri hotele za žuželke, izobraževalne vsebine pa spremljali tako, da bodo ob koncu projekta vidne na petih izobraževalnih filmih.

Celotna vrednost 1. faze projekta znaša 24.761,90 EUR, Leader sredstva pa 19.725,68 EUR.

Vseh udeležencev je bilo več kot sto, kar nekaj od njih je bilo prisotnih na vseh oz. več izobraževanjih. Večina od njih so bili lastniki oz. solastniki kmetijskih zemljišč, manjši kmetje, pa tudi ljudje brez lastnih kmetijskih površin. Iz evalvacije vsake od delavnic smo ugotovili, da večina tečajnikov načrtuje povečanje obstoječega ali zasaditev novega sadovnjaka, da si želijo poglobiti znanje o predelavi sadja, da je permakultura sistem, ki najbolj posnema vzorce iz narave in poskuša tako ustvariti trajnostni življenjski prostor; novo podjetniško znanje pa bo opogumilo za tisti odločilni korak na poti k samozaposlitvi.

S tem smo vse začrtane projektne aktivnosti za 1. fazo spravili pod streho.

Projekt »Trajnostni sadovnjaki« je sofinanciran iz sredstev Leader in je bil leta 2012 izbran na javnem pozivu LAS Posavje. Cilj projekta je vzpostaviti lokalno trajnostno oskrbo s hrano, vrniti življenje v vasi in spodbuditi zaposlitvene možnosti na podeželju, kar so tudi cilji lokalne razvojne strategije.

Odziv na vsa izobraževanja je bil nad pričakovanji, kar nas samo utrjuje v prepričanju, da je sadjarska tradicija v Posavju živa, da ljudje želijo povečati samooskrbo s hrano in se zavedajo, da potrebujejo nova znanja za nove čase.

Vse delavnice so bile preplet teorije in prakse, zajeli smo celotno območje posavskih občin, saj smo jih izvajali na različnih lokacijah (Podsreda, Bistrica ob Sotli, Krško, Brezovska Gora, Okroglice in Svibno).

Odziv udeležencev je zelo pozitiven, spletla so se nova prijateljstva in vezi, ki bodo rodile tudi sodelovanje v oskrbnem smislu.

Septembra vstopamo v 2. fazo projekta; najprej bo na vrsti 30-urni tečaj predelave sadja, ki ga udeleženci iz 1. faze težko čakajo. Sledi še delavnica o socialnem podjetništvu, iz katere bo izdelan model za uporabo v praksi. Konec oktobra organiziramo strokovno ekskurzijo z vsebinami, ki bodo zaokrožile že pridobljeno znanje, čaka pa nas še posvet o različnih sadjarskih praksah. Vsak od partnerjev bo organiziral tudi dan odprtih vrat sadovnjaka, ki bo v naslednjih letih postal učno mesto za različna sadjarska opravila (delavnice rezi, oskrbe, gnojenja ipd.).

Jolanda Gobec, vodja projekta

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava