Potenciali lesne biomase na zavarovanih območjih

19.7.2013 | 08:00

Foto: arhiv; V. K.

Foto: arhiv; V. K.

V Kozjanskem parku smo od 1. aprila 2013 vključeni v projekt Izkoriščanje potencialne biomase v EU parkih »BIOEUPARKS«. V projektu sodeluje 10 partnerjev iz šestih evropskih držav, od tega je pet naravnih parkov. Koordinator projekta Legambiente (Nacionalno okoljsko združenje) prihaja iz Italije. Med naravnimi parki v projektu poleg Kozjanskega parka sodelujejo še narodni park Sila iz Italije, narodni park Danube-Ipoly iz Madžarske, narodni park Rodopi iz Grčije in naravni park Sölktäler iz Avstrije. V projekt so vključeni še Gozdarski inštitut Slovenije, Agencija za obnovljive vire iz Nemčije, PAN Parks fundacija in Univerza v Trakiji iz Grčije.

Projekt se izvaja v okviru evropskega programa IEE – Intelligent Energy Europe, ki podpira trajnostno rabo obnovljivih virov energije in sicer predvsem z namenom zmanjšati izpuste CO2 oziroma blažiti klimatske spremembe.

Cilj projekta je skozi različna mednarodna in strokovna srečanja raziskati in ustvariti optimalne pogoje za izkoriščanje biomase v naravnih parkih Evrope.

Uporaba lesne biomase za proizvodnjo toplote in električne energije se je v zadnjih letih močno povečala po vsej Evropi, prav tako tudi v Sloveniji. Med kmeti oziroma lastniki gozdov se zanimanje za uporabo lesnih goriv povečuje, vendar je na tem področju potrebna dodatna promocija lokalnih proizvodnih verig pridobivanja, predelave in rabe.

V povezovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije in z Zavodom za gozdove Slovenije bomo najprej ugotovili, kakšni so potenciali biomase na našem območju in v nadaljevanju vzpodbuditi lastnike gozdov, da bi se aktivno vključili v procese pridobivanja, predelave in rabe lesnih goriv.

V ta namen bomo organizirali več tematskih delavnic in predavanj, kjer bodo strokovnjaki predstavili vire lesne biomase ter sodobne tehnologije pridobivanja, predelave in rabe, poseben poudarek bo tudi na ekonomiki pridobivanja in rabe. Prvo delavnico smo imeli že 31. maja. Predstavnik zavoda za gozdove Slovenije je imel predavanje z naslovom Potenciali lesne biomase znotraj zavarovanega območja, Gozdarski inštitut Slovenije je predstavil Prednosti in slabosti uporabe lesne biomase ter Proizvodne verige, Jože Preskar iz Topko energija pa je spregovoril o načrtovanju in postavitvi sistema na daljinsko ogrevanje v naselju Kozje.

Delavnice so se udeležili predstavniki občin, gozdarske službe, kmetijsko svetovalne službe, sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, lastniki gozdov in druga zainteresirana javnost.

Z omenjenim projektom želimo v Kozjanskem parku ob sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije najprej ugotoviti kakšni so potenciali in v nadaljevanju predstaviti možnosti sodobnega pridobivanja, predelave in rabe lesa v energetske namene. Ker gre za izkoriščanje biomase v zavarovanem območju, se moramo zavedati, da je potrebno upoštevati tudi načela, ki veljajo v zavarovanih območjih. Naš namen namreč ni, neracionalno izkoristimo vso biomaso v prostoru, ampak, da spodbudimo trajnostno in učinkovito rabo lesa.

V. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava