Raziskovalni tabor Varstvo okolja Trebnje 2013 - sonaravno igrišče

17.7.2013 | 12:45

Raziskovalni tabor Varstvo okolja Trebnje 2013 - sonaravno igrišče
Raziskovalni tabor Varstvo okolja Trebnje 2013 - sonaravno igrišče
Raziskovalni tabor Varstvo okolja Trebnje 2013 - sonaravno igrišče

Na Centru šolskih in obšolskih dejavnosti, dom Čebelica na Čatežu pri Trebnjem, se je v nedeljo, 14. junija 2013, začel tretji raziskovalni tabor Varstvo okolja Trebnje 2013, z delovnim naslovom Sonaravno igrišče. Udeleženci so se prvi dan seznanili z vsebinami raziskovalnega dela ter poslušali zanimiva predavanja s področja raziskav, razvoja, patentov in inovacij, permakulture, gradnje trajnostnih zgradb, pridobivanja energije iz naravnih virov in ekoremediacij, ki so jih podali priznani predavatelji imenovanih strokovnih področij. Vsa pridobljena znanja bodo uporabili v tednu, ko bodo ob načrtovanju, raziskovanju in ustvarjanju vzpostavili idejni načrt za Sonaravno igrišče. Zvečer so si ogledali kraj Čatež ter se ob socialnih igrah spoznali.

V ponedeljek so se udeleženci odpeljali do interaktivnega centra o energiji in energetiki v Svet energije Gen Krško, kjer so nam s pomočjo sodobnih multimedijskih eksponatov približali področje energije, hkrati pa so v eksperimentalnici samostojno odkrivali eksperimente s področja vsebin povezanih z elektriko. Pot so nadaljevali do Metnega vrha nad Sevnico, kjer so si na kmetiji družine Kuštrin, ki že ves čas uveljavlja permakulturne prijeme, ogledali hišo, toplar, sušilnico, predelovalnico hrane, vrt ter sadovnjak. Izlet se je nadaljeval do Rihpovca pri Trebnjem, kjer so si ogledali gradnjo hiše iz naravnih materialov (les, slama in glina). V večernem času na lokaciji nastajajočega sonaravnega igrišča vsak svojo zamisel o igrišču slikovno obogatili.

Torek se je začel s predavanji o gozdovih in pomenu uporabe lesa za človeka in okolja. Delo se je začelo in se nadaljuje v raziskovalnih skupinah: inovativno učno okolje, permakultura, naravne gradnje, ekoremediacije in naravni viri energije. Z metodo Odprtega prostora so generirali ideje za oblikovanje sonaravnega igrišča. Večer je bil namenjen sproščanju. Predavateljica Tadeja Mraz Novak je udeležence, v glasbeni delavnici z naslovom Zvoki iz narave, popeljala v čudoviti svet začetkov ustvarjanja zvoka, ritma in pesmi. Skrbno pripravljeni elementi iz narave so bili enkratni primarni instrumenti, ki so s človeškim telesom prispevali k doživeti izkušnji ustvarjanja glasbenih zgodb.

Matej Mlakar

Galerija

arhiv-VO-001
arhiv-VO-002
arhiv-VO-003
arhiv-VO-004
arhiv-VO-005
arhiv-VO-006
arhiv-VO-007
arhiv-VO-008
arhiv-VO-009
arhiv-VO-010
arhiv-VO-011

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava