DL: Možganska krvavitev mu je spremenila življenje

26.6.2013 | 14:50

  Luka vlaga izredno velike napore v gibe, ki se večini zdijo enostavni, preprosti in povsem samoumevni.

  Luka vlaga izredno velike napore v gibe, ki se večini zdijo enostavni, preprosti in povsem samoumevni.

  Luka na fizioterapiji januarja letos.

  Luka na fizioterapiji januarja letos.

Danes 13-letni Luka Cugelj iz Cerovega Loga pri Šentjerneju je bil še pred letom in pol živahen, vesel, zabaven fant in skoraj ni bilo aktivnosti, ki ga ne bi zanimala. Bil je športnik in gibanje je bilo del njegovega vsakdana. Svoj talent je odkril tudi v glasbi in frajtonarica ga je močno prevzela. S svojim igranjem ni navduševal le domačih, pač pa je zabaval tudi prijatelje in zaigral na marsikateri zabavi.

Pred letom in pol, sredi lepega sončnega popoldneva, pa se je vse obrnilo na glavo. S počutjem šestošolca je bilo nekaj hudo narobe. Domači so ga odpeljali v bolnišnico Novo mesto, kjer je bilo veliko čakanja, minilo je veliko predragocenih minut in ur, ki so le povečevale izgubljene možnosti. Prepeljan je bil na intenzivni oddelek Pediatrične klinike v Ljubljani.

PRAVI BOREC

Možganska krvavitev je tako odraščajočemu fantu v trenutku prekinila brezskrbno otroštvo in njegove sanje ter ga postavila pred kruto bitko. Bitko za preživetje. Luka je v tej bitki pokazal neverjetno moč, voljo in energijo. Želel je preživeti in se vrniti v življenje. Pretežek bi bil opis njegove resnično hude in dolgotrajne kalvarije, da bi dobil svoj boj. Njegova mamica Vesna je povedala, da so bile njene besede ob vsakem novem jutru na Intenzivni enoti Pediatrične klinike Ljubljana zahvala za nov dan. In zahvala za vsak nov dan ostaja tudi sedaj.

Luka vlaga izredno velike napore v gibe, ki se večini zdijo enostavni, preprosti in povsem samoumevni. Ob vseh naporih, ki jih ob tem prestaja, ga lahko opišemo s preprosto besedo - junak. Njegova družina je v zadnjih mesecih prišla do priložnosti, da Luka izkoristi nove oblike terapij, ki mu počasi omogočajo možnosti za njegovo napredovanje. Terapije so v celoti samoplačniške in jih zavod za zdravstveno zavarovanje ne krije. Napredek je opazen, resda počasen, a vsak pomeni drobno Lukovo zmago.

Vsi, ki želite prispevati denar, lahko to storite na tri načine: Na Lukov TRR (NLB): SI56-0297-9256-7057-776 ali prek poštne nakaznice na naslov: Luka Cugelj, Cerov Log 5 B, 8310 Šentjernej ali pa na račun Humanitarnega društva Moja pot. Natančnejša navodila so na njegovi spletni strani http://Za-Luka.si.

Prav za pomoč Luki so njegovi sorodniki ustanovili humanitarno društvo Moja pot, ki je organiziralo tudi zbiralno akcijo plastičnih zamaškov, saj lahko tako prav vsak prispeva k zdravljenju in napredovanju 13-letnika. Tudi tako bo Luka lahko nadaljeval rehabilitacijo in zdravljenje, lažje mu bodo dostopni terapevtski pripomočki, hkrati pa bi družina sčasoma prišla tudi do prilagojenega vozila.

DOBRODELNI KONCERT

Na Luko še vedno mislijo njegovi sošolci in drugi učenci šole. »Luka, vsaka zmaga je zate,« so z velikimi črkami zapisali učenci šentjernejske šole na zid telovadnice, ko se je pri njih odvijalo medšolsko tekmovanje v rokometu. Da je Luka še vedno del šole, ki upa in drži pesti zanj, pa bodo šolarji in učitelji pokazali tudi v petek, 1. marca, saj v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju skupaj s humanitarnim društvom Moja pot pripravljajo velik dobrodelni koncert, na katerem bodo nastopili učenci šole: pevci, harmonikarji, folklorna skupina, pa tudi Nuša Derenda, Novi spomini, Marko Vozelj, Čudežni dečki in Oštirjeva Lojzka, program bo povezoval Lojze Bojanc. Koncerta bosta dva: eden ob 17. in eden ob 19.30 uri.

Luka svojo bolezen premaguje z majhnimi koraki, vsaka pomoč pa mu bo omogočila lažje in hitrejše okrevanje.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 28. februarja 2013.

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava