DL: Zarečene obljube - Šrajbarski turn išče »graščaka«

6.6.2013 | 14:40

Za celovito obnovo gradu Šrajbarski turn bi bilo treba po ocenah države odšteti od pet do šest milijonov evrov. (Foto: A. Kerin)

Za celovito obnovo gradu Šrajbarski turn bi bilo treba po ocenah države odšteti od pet do šest milijonov evrov. (Foto: A. Kerin)

Obljubljena državna obnova leskovškega gradu Šrajbarski turn in prenos njegovega lastništva na občino – to je bil tudi del tako imenovanih protokolov v postopku umeščanja odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov – je kot kaže padla v vodo. Vlada je namreč grad Šrajbarski turn znova uvrstila v načrt ravnanja s  stvarnim premoženjem države za leto 2013, saj denarja za njegovo obnovo trenutno nima.

Čeprav so se na krški občini konec lanskega leta, po odprtju prenovljenega  brestaniškega gradu, s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport začeli pogovarjati o možnosti prenosa kompleksa v Leskovcu pri Krškem na občino, pa so kot kaže delali račune brez krčmarja. Država se je namreč zaradi polnjenja proračunske luknje odločila grad prodati, s čimer si obeta približno 1,2 milijona evrov, na kolikor je ocenjena vrednost gradu. V Krškem so nad takšnim ravnanjem ogorčeni, saj so se sami svojega dela dogovora držali. Po podpisu protokola o obnovi gradu leta 2007 je namreč občina štirim podnajemnikom gradu zagotovila nadomestna stanovanja, iz objekta so odpeljali tudi več tovornjakov nesnage, hkrati pa so v njem izvedli nekaj prvih konservatorskih posegov.

»Čas gre naprej, grad pa počasi propada. Mi smo svoje korake, ki so bili po trebni za to, da se grad lahko začne obnavljati, naredili. Pričakujemo, da bo vlada k temu vprašanju pristopila resno, čeprav se zavedamo, da je situacija v državi trenutno takšna, da je težko dobiti sredstva za obnovo kulturnih spomenikov. Dejstvo pa je, da bi bilo treba zagotoviti vsaj toliko denarja, da se ta objekt zavaruje pred propadanjem, da bo kasneje njegova obnova lažja,« opozarja krški župan Miran Stanko.

V ozadju ogorčenja se seveda skriva nekaj milijonov evrov težak protokol o napovedani državni obnovi leskovškega kulturnega spomenika, ki so ga na krški občini med drugim pogojevali pri sprejetju lokacije za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Vrbini. A čeprav je prva Janševa vlada že konec leta 2007 vsem pristojnim ministrstvom naložila, da do konca januarja 2008 podpišejo protokole in jih izvedejo, protokol, ki se nanaša na Šrajbarski turn, ni bil nikoli podpisan. Je pa zato sklep, da mora pristojno ministrstvo v prihodnjih proračunskih obdobjih zagotoviti denar za obnovo gradu in podpisati protokol, sprejela vlada, kar ima po mnenju župana Stanka večjo težo kot pa odločitve ministrstva.

Aktualni minister Žiga Turk, ki je pristojen tudi za področje kulture, je sicer ob svojem lanskem obisku v Krškem dejal, da si želijo, da bi do obnove Šrajbarskega turna prišlo, a je glede na to, da se na pristojnem ministrstvu soočajo s težko finančno situacijo, izrazil upanje, da bi pri obnovi lahko sodelovala druga ministrstva ali celo slovenska energetika.

Z napovedano prodajo, ki je po zagotovilih ministrstva samo ena od možnosti, s katero bi pridobili morebitne zunanje investitorje za obnovo gradu, pa je zaenkrat padla v vodo tudi napovedana selitev Agencije za radioaktivne odpadke iz Ljubljane v Posavje. Slednja naj bi imela v gradu del svojih poslovnih prostorov in konferenčno dvorano, preostala potencialna partnerja pa sta bila Vinska klet Krško in Terme Olimia, ki sta sodelovanje pogojevala z najmanj 54 posteljami za goste.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 31. januarja 2013.

A. Kerin

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava