DL: Na več stolčkih sediš, več dobiš

17.5.2013 | 14:30

ilustrativna slika (Foto: J.A., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: J.A., arhiv DL)

DL: Na več stolčkih sediš, več dobiš

Plačilo sejnin občinskim svetnikom in svetnicam je odvisno od velikosti občine in županove ali županjine plače, od pogostosti rednih in izrednih sej ter udeležbi na njih, od predsedovanja ali zgolj članstva v kakšnem od občinskih odborov in komisij ter pogostosti in udeležbi na teh sejah. Tako svetnik občinskega sveta v Krškem za udeležbo na redni seji prejme 3,6-krat višje plačilo od kolega v Ribnici, a še večje razlike med občinami najdemo pri plačilih delovanja občinskih delovnih teles.

Vsaka občina je organizirana nekoliko drugače, v glavnem pa gre za občinske odbore na različnih področjih (npr. za proračun, družbene dejavnosti, kmetijstvo ipd.) in vrsto komisij (za volitve in imenovanja, za nagrade in priznanja idr.) pa tudi strokovnih svetov (npr. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu) in ponekod odborov za občinska glasila. Omenjena delovna telesa so sestavljena tako iz občanov kot iz občinskih svetnikov, s tem da so skoraj vsi svetniki tudi člani ali predsedniki vsaj enega delovnega telesa.

Precejšnje razlike

Plačila sejnin teh organov ureja vrsta občinskih odlokov, sodeč po podatkih, ki smo jih zbrali za leto 2012, pa so med 20 občinami prav tu največje razlike. Medtem ko so v krški občini najbolj radodarni pri sejninah za občinske seje, člani posameznih delovnih teles prejmejo le dobrih 20 evrov na sejo. Največ, skoraj petkrat več kot v Krškem, pa dobi član kakšnega delovnega telesa v Semiču, in sicer več kot 100 evrov na sejo. Za predsedovanje odboru ali komisiji pa še 30 evrov več.

Tudi po ostalih občinah so zneski sejnin za predsednike odborov ali komisij višji od članstva, ki smo ga navedli v tabeli. Več kot 80 evrov na sejo za predsedovanje dobi občinski svetnik v Šentjerneju, več kot 100 v občini Mokronog- Trebelno in MO Novo mesto, več kot 90 v Mirni Peči itd.

Običajno so še višji zneski pri delovanju nadzornih odborov. Zato nas je zanimal tudi najvišji znesek, ki ga je v lanskem letu prejel(a) kakšen občinski svetnik ali svetnica. Zmagovalca smo našli v novomeški občini, dobil je slabih pet tisočakov bruto (vsi zneski v članku so bruto, op.a.), več kot tri tisoč evrov iz naslova sejnin v 2012 pa so dobili še posamezni svetniki v občinah Krško, Brežice in Trebnje.

Pri večini sejnine znižal ZUJF

Podatki iz tabele za 20 občin seveda govorijo sami zase, prav vse občine pa smo povprašali tudi o varčevanju pri sejninah. Skoraj povsod so se sredi lanskega leta dejansko znižale, od 10 do 50 odst., in sicer zaradi zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), ki je omejil letni znesek izplačanih sejnin posameznemu članu občinskega sveta na 7,5 odst. letne plače župana. Že prej, septembra 2011, so za 20 odst. sejnine znižali v občini Sevnica, oktobra lani za dodatnih 10 odst. v Črnomlju, za 10 odst. že v začetku mandata v občini Mirna Peč … Tako so denimo samo v občini Šentrupert iz naslova nižjih sejnin v letu 2012 privarčevali več kot tri tisoč evrov glede na leto prej (ob enakem številu rednih sej in približno enakem številu sej odborov oz. komisij).

Da se je kakšen svetnik odpovedal sejnini za humanitarne namene, so potrdili v občinah Ribnica (en svetnik za RK Ribnica), Šentjernej (svetnik Radko Luzar se denimo odpoveduje vsem sejninam), Šmarješke Toplice (vsi svetniki so se odpovedali eni sejnini OS za tamkajšnjo OŠ), Kočevje (člani županove liste Moja Kočevska naj bi decembrske sejnine nakazali Dobrodelnemu županovemu skladu), Krško (majske sejnine naj bi svetniki samostojno nakazali Rdečemu križu in Karitas), Straži (dva svetnika v korist štipendijskega sklada), Šentrupertu (več svetnikov za različne dobrodelne namene), Semiču (trije svetniki) itd. Nekateri bodo varčevali letos, saj so denimo v Semiču na zadnji, decembrski seji sklenili, da bodo sejnine po novem nižje za 10 odst., prav tolikšno znižanje pa namerava predlagati župan občine Dolenjske Toplice Jože Muhič.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 17. januarja 2013.

Mirjana Martinović

Galerija

DL: Na več stolčkih sediš, več dobiš

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

17.5.2013Oceni kren 

ni čudn da se tako na sveto oklepajo občinskih stolčkov,ker bilo kje bi blo treba delat za manjši denar,na pa tle blebetat pa bluzit pa nč haska,sramota da se to ne uredi a ne gospoda nesposobna......?????

17.5.2013Oceni dioklecian 

Šokci so pa kar pridni.

19.5.2013Oceni pretiravanje 

Marsikdo od komentatorjev, očitno ne prebere članka in piše neumnosti. Delati torej za večji denar, se pravi biti med "gospodo nesposobno". Kdo je torej nesposoben ? To, da se ta "gospoda nesposobna" odpoveduje sejninam, si jih znižuje, pa itak ni uspel prebrat.

20.5.2013Oceni krajan 

v Črnomlju,bi morali sploh ukiniti občinske svetnike in županjo,saj za ta mandat,ker tako nič ne delajo (ni vidnih rezultatov )

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava