Pikapoloni​ca pomaga, da je na krožniku bolj zdrava zelenjava

2.1.2013 | 09:40

Pikapoloni​ca pomaga, da je na krožniku bolj zdrava zelenjava

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je za osnovne šole razpisalo nagradni likovni natečaj, katerega namen je spodbuditi otroško ustvarjalnost in navdušiti otroke nad uživanjem zelenjave in izbiranju takšne, ki je pridelana na naravi prijaznejši način, sezonska in bolj kakovostna. Nagradni likovni tečaj poteka pod naslovom »Pikapolonica pomaga, da je na krožniku bolj zdrava zelenjava.« Zelenjava pridelana na naravi prijaznejši – integrirani način je polnega okusa, vsebuje več hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Njena pridelava zelenjave poteka v sodelovanju z naravo ter tako zmanjšuje negativne vplive škodljivih snovi na ljudi in na okolje. Pri pridelavi integrirane zelenjave se uporabljajo le dovoljeni pripravki za varstvo rastlin, vzpodbuja se uporaba biotičnih pripravkov, veliko pozornosti se posveča ohranjanju in dvigovanju rodovitnosti tal. Pridelava poteka pod stalnim nadzorom pooblaščenih organizacij, ki tako zagotavljajo stalno kakovost in varnost pridelane zelenjave.

Tudi pikapolonice nam zelo pomagajo na vrtu ali polju, da lahko pridelujemo zelenjavo z manjšo uporabo škodljivih sredstev. Odrasle pikapolonice in tudi ličinke se prehranjujejo z listnimi ušmi. Vsaka ličinka, preden se zabubi, požre 200 do 600 listnih uši. Prav tako pa pikapolonice jedo jajčeca hroščev, vešč in ostalih insektov. Zato je pikapolonica zelo koristna, saj nam pomaga pri naravni zaščiti pred škodljivci. G. Stanko Volk, predsednik Slovenskega združenja za integrirano pridelavo zelenjave, je ob odprtju likovnega natečaja povedal: »Osnovnošolce želimo s tem natečajem opozoriti na prepoznavanje znakov kakovosti hrane, kot je zaščitni znak integrirana predelava. S svojimi izdelki bodo otroci, predstavili svoj pogled na naravno pridelavo zelenjave in zdravo prehrano. Ni vseeno, kakšno zelenjavo uživamo. Pomembno je, da izberemo zelenjavo višje kakovosti, čim bolj svežo in lokalno pridelano, saj vsebuje takšna zelenjava več vitaminov in mineralov zaradi kratke poti od njive do krožnika pa je tudi potrošnikom prijaznejša.«

Na natečaju lahko sodelujejo učenci osnovnih šol z likovnimi deli (slike, grafike, skulpture), ilustracijami in stripovskimi zgodbami. Sodelujejo lahko učenci z individualnim izdelkom ali ves razred s skupinskim izdelkom. Najboljši razredi bodo nagrajeni z naravoslovnimi izleti na kmetije, kjer poteka integrirana pridelava zelenjave. Najboljša posamezna dela bodo nagrajena z zabojem zelenjave in priznanji. Najboljša dela bodo tudi razstavljena.

Izdelke pričakujemo do 31. marca 2013. Podrobnosti najdete tu.

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave

Galerija

Pikapoloni​ca pomaga, da je na krožniku bolj zdrava zelenjava
Pikapoloni​ca pomaga, da je na krožniku bolj zdrava zelenjava
Pikapoloni​ca pomaga, da je na krožniku bolj zdrava zelenjava

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava