Mladi in vino – delavnica za mlade

5.9.2012 | 09:55

Mladi in vino – delavnica za mlade
Mladi in vino – delavnica za mlade

Na podudo kralja cvička Franca Tomšeta se je minulo soboto odvila prva delavnica z naslovom Mladi in vino na turistični kmetiji Pri Martinovih v Globočicah. Tomše je mladim razkril svoje razmišljanje o današnjemu popivanju in uživanju veliko različnih in škodljivih alkoholnih pijač. Predvsem ga zmoti dejstvo, da se na zabavah popije vse več žganih alkoholnih pijač in tudi vin z napako. Rad bi, da mladi vedo, kaj pijejo in da se da tudi ob samo enemu kozarčku lepo zabavati.

Med drugim je mladina je prisluhnila Romanu Baškovču, agronomu, ki opravlja svoje delo na področju vinarstva. Baškovč je udeležencem povzel kratko vsebino vinske trte in vina samega kot pijače, ki v zmernih količinah lahko prej koristi kot pa škoduje. Nato je sledila degustacija suhih vin. Seveda ni šlo brez kraljevskega cvička, modre frankinje in barrique frankinje. Sledil je premor, ko je mladino pozdravila aktualna cvičkova princesa Tjaša Metelko. Dekleta in fante je nagovorila z recitalom Pavčkove Hvalnice cvičku in nekaj besedami o pitju in kulturi vina. Sledila je še degustcija polsuhih, polsladkih in sladkih vin, ki so jih Martinovi pridelali v svojemu vinogradu. Zbrani pa so lahko poizkisili tudi žametno črnino - ledeno trgatev iz leta 2007, ki jo je pridelala družina Prah in prvi letošnji mošt.

Tomše je bil nad udeležbo navdušen, saj je bil dogodek lepo obiskan. Koliko pa bo mladini to pripomoglo pri uživanju alkohola, kot bi se reklo - po pameti, bomo videli v prihodnosti.

Foto in tekst: T. B.

Galerija

vino-001
vino-002
vino-003
vino-004
vino-005
vino-006
vino-007
vino-008
vino-009
vino-010
vino-011
vino-012
vino-013
vino-014
vino-015

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava