Slovenija slavi: Po zlatem Pekingu srebrni London

6.8.2012 | 12:25

Slovenija slavi: Po zlatem Pekingu srebrni London
Slovenija slavi: Po zlatem Pekingu srebrni London

Slovenija je bogatejša za novo olimpijsko medaljo. Primož Kozmus, trikratni najboljši športnik Slovenije, nadaljuje s svojim zmagovitim lovom na medalje z največjih tekem. Po zlati olimpijski medalji iz Pekinga ter trojčku zlate, srebrne ter bronaste medalje s svetovnih atletskih prvenstev, se v domovino vrača z novo olimpijsko medaljo. S tem je Brežičan postal edini slovenski atlet, ki je dvakrat stal na olimpijskih stopničkah in 5. avgust vpisal v zgodovino slovenskega športa.

32-letni Brežičan je tako stopil ob bok legendam slovenskega športa, ki so na svoji športni poti osvojili več olimpijskih medalj, vse od leta 2007 pa se je z vsakega velikega tekmovanja, na katerem je nastopil, vrnil z medaljo.

To so sicer že četrte olimpijske igre za našega najtrofejnejšega atleta, ki se je po neobetavnem začetku sezone umaknil iz tekmovalnih aren, da bi se čim bolje pripravil na edini cilj letošnje športne sezone – medaljo na jubilejnih tridesetih Olimpijskih igrah.

Kozmus je bil letos ravno zaradi pomanjkanja tekmovanj za tekmece in tudi za športno javnost velika neznanka, njegov 31. rezultat na IAAF lestvici, ki ga je dosegel v Velenju, pa pred začetkom olimpijskih iger ni obetal veliko. Vendar pa je, kot smo od njega že navajeni, največ pokazal ravno takrat, ko je to najbolj potrebno.

Zlati olimpijec je v finale vstopil s tretjim rezultatom kvalifikacij, v finalu pa je zablestel s serijo že v uvodu zopet popravil svoj najboljši letošnji rezultat na daljavo 78,97 m, nadaljeval je s tremi neveljavnimi izidi, končal pa z metoma 79,36 m ter 78,59 m kar ga je uvrstilo za zmagovalca Krisztiana Parsa in pred lanskega svetovnega prvaka Kojija Murofushija, ki je stopil na tretjo stopničko.

»Presrečen sem. Po letošnjih uspešnih zimskih pripravah v San Diegu je bil spomladanski del priprav neuspešen, kar je botrovalo temu, da naredim spremembe v pripravah in ekipi. Olimpijska medalja je seveda pravi dokaz, da sem se odločil pravilno in zahvaljujem se vsem, ki so verjeli vame in mi stali ob strani ter sponzorjem za pomoč in podporo. Ta sezona je bila zame ena najtežjih doslej in medalja je najboljše poplačilo za ves trud in odločitve. Pars je bil tokrat zame pretrd oreh, vendar mu zmago iz srca privoščim, letos je bil zopet celo sezono najboljši. Kakšen meter sem imel še v rezervi, vendar tehnično nisem uspel dokončati meta nad 80 m. Finalna tekma me sicer ni presenetila, na odru za zmagovalce smo stali najmočnejši, olimpijske igre so pač tekma zase. Slovenija naj zopet slavi, moje pravo slavje pa se bo začelo šele ob povratku v domovino.«

Primož se predvidoma vrača v Slovenijo 10. avgusta.

Olimpijski pozdrav,
Katja
Agencija Primož Kozmus

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava