Miške iz Pedenjpedove hiške raziskovale gozd

27.5.2011 | 12:10

Miške iz Pedenjpedove hiške raziskovale gozd

V sodelovanju s Turistično zvezo Slovenije smo se v Vrtcu Pedenjped Novo mesto, enoti Pedenjped, skupini miške (4-5 let), prijavili na projekt Z igro do prvih turističnih korakov. Letošnja tema je bila Turizem in gozd. Z igro do prvih turističnih korakov je turistični projekt, v okviru katerega najmlajši v vrtcih odkrivajo znamenitosti svojega kraja.

V okviru projekta smo raziskovali in spoznavali novomeške gozdove (Portoval, Ragov log). Otroci so postali aktivni raziskovalci, zbirali informacije in izkušnje, sedaj pa projekt in gozdove predstavljamo širši javnosti.

Otroci so ob tem razvijali predstave o svetu, kar skupaj z izkušnjami s še drugih področij delovanja sestavlja 'vsakdanje znanje' ali t.i. 'zdravo pamet'.

Predstavitev vsebin projekta:

Gozd smo raziskovali v dveh letnih časih - pozimi in spomladi (od januarja do junija 2011).

Pozimi smo spoznavali gozd, drevesa, gozd opazovali, risali in slikali gozd, nabrali zimske vejice in spremljali razvoj listov, iskali sledi (stopinje) živali in ugotavljali komu pripadajo ...

Miške iz Pedenjpedove hiške raziskovale gozd

Spomladi smo v gozdu preživeli veliko več časa, raziskali smo listnati in mešani gozd, odtiskovali debla dreves, poimenovali drevesa, se igrali igre in preživljali prosti čas v gozdu (vsebina iger po knjigi Za dolge in kratke hlače), prisluhnili smo gozdu in njegovim 'prebivalcem', nabrali smo gozdne plodove, izdelali sirup iz smrekovih vršičkov, izdelali herbarij iz gozdnih rastlin, raziskovali drobne živali gozdnih tal, si ogledali enciklopedije in knjige o gozdu ter v njih poiskali uporabne informacije ...

Otroci so se med projektom seznanili s spoštljivim in odgovornim odnosom do gozda. Nekaj izmed pomembnejših: Ne hodi po majhnih drevesih. Ne vznemirjaj živali v gozdu. Smeti odnesi s seboj. Ne trgaj rastlin. Veliko vrst gob in gozdnih sadežev je strupenih.

Ob zaključku projekta smo pripravili tudi zloženko na temo Gozd, ali te poznam?

Projekt sva vodili vzgojiteljica Mateja Ban in Katja Praznik
Če želite izvedeti še kaj o gozdu, obiščite miške iz Pedenjpedove hiške.

Galerija

miske-001
miske-002
miske-003
miske-004
miske-005
miske-006
miske-007
miske-008
miske-009
miske-010
miske-011
miske-012
miske-013
miske-014
miske-015
miske-016
miske-017
miske-018
miske-019
miske-020
miske-021
miske-022
miske-023
miske-024

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

27.5.2011Oceni Mana 

Bravo MIŠKE iz "naše" Pedenjpedove hiške!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava