Spletni arhiv

Prikazan je izbor iz arhiva. Prikaži celoten arhiv

Začetni datum: sobota, 25.5.2019

Kdaj ste se poročili? Morda med leti 1951 in 1970? Pošljite nam fotografijo ...
sob, 25.5.2019 (17:00) — Vaša zgodba
Tudi v letošnjem letu želimo v sklopu 25. Semiške ohceti »Ohranjanje starih običajev« postaviti na ogled fotografsko razstavo naših babic in dedkov.
Tokrat izpostavljamo leta poroke od 1951 do 1970.

VIDEO: Trebanjski čebelarji v oddaji Dobro jutro
sob, 25.5.2019 (16:00) — Vaša zgodba
20. maja smo obeleževali drugi svetovni dan čebel. Čebele, ki jih vse prevečkrat jemljemo za samoumevne ali pa celo kot tiste nadležne žuželke, ki nam brenčijo okoli glave, so odgovorne za vsako tretjo žlico hrane, ki jo nesemo v usta. Ravno zato pa se moramo do teh "cvetoljubk" vesti odgovorno skozi celo leto.

Poslovno srečanje slovenskega in hrvaškega podjetništva s primeri dobrih praks
sob, 25.5.2019 (14:00) — Vaša zgodba
V sklopu aktivnosti na področju izmenjav dobrih praks in odpiranja poslovnih priložnosti ter v okviru točke SPOT, svetovanje Posavje, se je v sredo, 15.5.2019 v Brežicah odvijalo poslovno srečanje slovenskega in hrvaškega podjetništva.

Predaja ključa na Ekonomski in trgovski šoli Brežice
sob, 25.5.2019 (12:10) — Vaša zgodba
V torek, 21. 5. 2019, je bil za dijake 4. letnika ekonomske, trgovske in vzgojiteljske smeri zadnji šolski dan. Od nas so se poslovili 2. šolsko uro, ko je potekala predaja ključa. Prvo šolsko uro so se stari nosilci ključa, dijaki 4. Ae razreda, pripravljali na predajo ključa. Zaradi slabega vremena se je dogajanje moralo odvijati v šolski avli, ki pa je na srečo zelo prostorna in lepa. Za ključ so se potegovali bodoči maturanti, dijaki oddelkov 3. Ae, 3. Av, 2. At in 1. Ap. Opraviti so morali pet nalog, pri katerih ni manjkalo zabave. Prva igra oz. naloga, ki so jo morali opraviti dijaki, je bil križec krožec. Nato je sledila igra vodenja žoge s hokejsko palico okoli stožcev. Naslednja igra je bila prediranje balonov. Poslednji igri pa sta bili grizenje jabolk ter vlečenje niti skozi hlače. Na koncu sta bili ekipi 1. Ap in 3. Av izenačeni, zato so morali odplesati skupinski ples, publika pa je z aplavzom odločila, da so zmagovalci 3. Av, ki so morali pred prevzemom ključa šole tudi svečano priseči.

Ljudje ob Kolpi: Alojz Štefanič
sob, 25.5.2019 (10:30) — Vaša zgodba
Leta 1918 so se zgodili trije veliki upori v avstrijski vojski. Najprej so se uprli mornarji v Boki Kotorski, nato vojaki v Judenburgu in Radgoni. Najpomembnejši upor se je dogajal pri Judenburgu na Zgornjem Štajerskem. Uprl se je nadomestni bataljon slovenskega 17. pešpolka, ki je bil pripravljen na odhod na bojišče. Vojaki, ki niso več videli smisla bojevanja za razpadajočo monarhijo so se uprli. Voditelje upora: Lojze Štefanič, Anton Hafner, Karel Možina in Jos Dautović, ki so pozivali k uporu: v boj za svobodo, so obsodili na smrt in jih javno ustrelili.

Mednarodna znanstvena konferenca na Univerzi v Novem mestu: Izzivi globalizacije in družbeno-ekonomsko okolje EU
sob, 25.5.2019 (10:00) — Vaša zgodba
Na Univerzi v Novem mestu je v organizaciji Fakultete za ekonomijo in informatiko ter Fakultete za poslovne in upravne vede potekala 8. mednarodna znanstvena konferenca na temo globalizacije in družbeno-ekonomskih sprememb v Evropski uniji. Na konferenci so strokovnjaki iz šestih držav predstavili okrog 50 prispevkov s področja izzivov globalizacije, menedžmenta v šolstvu, menedžmenta v zdravstvu in menedžmenta človeških virov.

Igrišče v Velikem Gabru je dobilo končno podobo
sob, 25.5.2019 (09:30) — Vaša zgodba
Investicija v prenovo igrišča pri šoli v Velikem Gabru je z risanjem črt na igrišču in na stezi zaključena. S tem se je v maju zaključil projekt, ki je obsegal novo tartansko podlago na tekaški stezi, ureditev kanalizacije pod igriščem, ureditev razsvetljave in preplastitev nogometnega igrišča. Skupna vrednost investicije znaša 148.752,39 EUR, pri čemer smo prejeli sofinanciranje s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v višini 42.909,00 EUR.

Dan jagod in špargljev
sob, 25.5.2019 (09:00) — Vaša zgodba
Soustvarjalci letošnjega dogodka bodo poskrbeli za pestro dogajanje skozi celoten dan. Poleg že znanih pokušin raznovrstnih špargljevih jedi in jagodnih sladic, boste obiskovalci lahko poizkusili relaksacijo telesa s Chi – gongom. Različni rokodelci pa bodo popestrili ponudbo na dogodku, ter vas povabili k ustvarjanju unikatnih izdelkov. Zanimiva za obisk pa bo tudi sosednja domačija Paternoster.

Ješča vešča v KC Janeza Trdine
sob, 25.5.2019 (08:40) — Vaša zgodba
Vabljeni na današnji koncert (19.30) v okviru Novomeškega abonmaja 2019!

Ješča vešča so:
Boštjan Colarič, vokal, tolkala
Ana Markelj Karlič, vokal, violina
Primož Markelj, ritem kitara
Andrej Karlič, bas kitara
Sandi Masnik, cajon
 
Skupina Ješča vešča deluje od jeseni leta 2015. Sestavljajo jo ljubiteljski glasbeniki iz Novega mesta in Šentjerneja. Skupina se spogleduje z različnimi glasbenimi zvrstmi, ki jih izvaja na svojstven način. Tako lahko v njihovi glasbi najdete elemente ciganskega swinga, jazz standardov, countryja, klezmerja pa tudi sodobnih in zimzelenih pesmi. Tak »mavričen« preplet zvrsti je težko opredeliti, zato so člani skupine svoj stil poimenovali kar etno swing. Skladbe Ješče vešče vas torej ponesejo v čase črno-belih televizorjev in gramofonskih plošč.
 
V Novomeškem abonmaju se bo skupina Ješča vešča predstavila z nekaterimi avtorskimi skladbami ter s priredbami znanih in manj znanih skladb iz svojega repertoarja.

Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?
sob, 25.5.2019 (08:10) — Vaša zgodba
V soboto, 25. maja 2019, lahko prispevate za svoje sosede, sokrajane, sodelavce, sošolce, posameznike in družine, ki jim življenje ne prizanaša. Prispevke boste lahko izročili prostovoljkam in prostovoljcem območnih združenj Rdečega križa Slovenije v sedmih Mercatorjevih prodajalnah po Sloveniji.