Kozjanski park gostil predstavnike Unesca

9.6.2023 | 08:20

Terenski ogled raziskovalnega območja - sadovnjak Kozjanskega parka (Foto: Ema Jevšnik)

Terenski ogled raziskovalnega območja - sadovnjak Kozjanskega parka (Foto: Ema Jevšnik)

Kozjanski park in predstavnici Unesca ob zaključku obiska (Foto: Anton Preskar)

Kozjanski park in predstavnici Unesca ob zaključku obiska (Foto: Anton Preskar)

Predstavnici Unesca na suhem travniku (Foto: Ema Jevšnik)

Predstavnici Unesca na suhem travniku (Foto: Ema Jevšnik)

Predstavnici Unesca na uvodnem srečanju v Kozjanskem parku (Foto: Jernej Šulc)

Predstavnici Unesca na uvodnem srečanju v Kozjanskem parku (Foto: Jernej Šulc)

Kozjanski regijski park je med 22. in 25. majem 2023 gostil predstavnici UNESCO urada iz Benetk. Med obiskom so posebno pozornost namenili suhim travnikom, ki so v našem okolju eden najlepših življenjskih prostorov.

V lanskem letu je Kozjanski park pridobil projekt Suhi travniki in Biosferno območje Kozjansko in Obsotelje v okviru UNESCO projekta »Spodbujanje trajnostnega razvoja skozi Unescove programe in območja«. Izbrani smo bili za raziskovanje na področju biotske raznovrstnosti. S projektom Suhi travniki in Biosferno območje Kozjansko in Obsotelje želimo obuditi pomen suhih travnikov ter na njih raziskati življenje rastlinskih vrst in gliv.

Suhi travniki so v našem okolju zelo pomembna območja velike biotske raznovrstnosti. Sedaj lahko na travnikih opazujemo številne divje orhideje in ostale zavarovane vrste rastlin, pa tudi številne metulje, kobilice in ostale žuželke. Suhi travniki so postali v mesecu juniju eden izmed najlepših in najbolj barvitih življenjskih prostorov v Kozjanskem parku.

Predstavnici Unesca sta prišli na ogled aktivnosti, ki jih izvajamo v okviru projekta. Le ta je namenjen k spodbujanju izobraževanja, raziskavam in inovativnim rešitvam, zato smo prvi dan obiska namenili predstavitvi dosedanjih rezultatov in uvodnem srečanju. Poleg predstavnic Unesca Jing Fang in Francesce Bampa se nam je pridružila tudi gospa županja občine Kozje Milenca Krajnc, državni sekretar Slovenske nacionalne komisije za Unesco gospod Gašper Hrastelj, v. d. direktorica Kozjanskega parka mag. Valerija Slemenšek, gospod Slavko Šerod iz Mikološke zveze Slovenije in gospa Tanja Plevnik, vodja središča ASPnet za Posavje, Dolenjsko in Belo krajino.

Naslednje dni smo večji poudarek namenili izobraževanju ter inovativnim rešitvam. Osnovna šola Maksa Pleteršnika Pišece kot edina Unesco šola na našem zavarovanem območju je pripravila velik sprejem in predstavila vse aktivnosti, ki so jih ustvarili v okviru projekta (izdelava grafik, herbarija, družabno igro: Postrizi Maksovo frizuro …).

S predstavnico Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, gospo Sonjo Škornik, smo si ogledali tudi raziskovalne površine, kjer se bodo v prihodnjih dneh popisovale rastlinske vrste, ki so značilne za suhe travnike.

Navdušenje nad neverjetno pestrostjo in bogastvom suhih travnikov s strani Unesca je potrditev in spodbuda za nadaljnja prizadevanja za ohranjanje in spodbujanje k varovanju suhih travnikov v Kozjanskem parku. Zahvala pa gre tudi vam, prebivalcem biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje, ki skrbite in upravljate s suhimi travniki.

Ena izmed aktivnosti projekta Suhi travniki in Biosferno območje Kozjansko in Obsotelje je tudi že razpisan fotografski natečaj: SUHI TRAVNIKI BIOSFERNEGA OBMOČJA KOZJANSKO IN OBSOTELJE. Zato prijazno vabimo vse učence in dijake osnovnih in srednjih šol v zavarovanem območju Kozjanski regijski park in v Biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje, k sodelovanju. Mladi ljubitelji fotografije se lahko prijavite in oddate do osem avtorskih fotografij, ki so nastale na suhih travnikih, najkasneje do 15. 6. 2023.

Fotografije pošljite skupaj s prijavnico na naslov: Javni zavod Kozjanski park, Podsreda 45, 3257 Podsreda, s pripisom »Za fotografski natečaj Suhi travniki Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje« ali na elektronski naslov: kozjanski-park@kp.gov.si.

Ema Jevšnik, Kozjanski park

Galerija

_Divje orhideje na suhem travniku (cebeljeliko macje uho)_foto Ema Jevsnik
_Divje orhideje na suhem travniku (piramidasti pilovec)_foto Ema Jevsnik
_Divje orhideje na suhem travniku (trizoba kukavica)_foto Ema Jevsnik
_Kozjanski park in predstavnici Unesca ob zakljucku obiska_foto Anton Preskar
_Ogled rastlinskih vrst na suhem travniku_foto Ema Jevsnik
_Predstavnici Unesca in udelezenci uvodnega srecanja_foto Mojca Valencak
_Predstavnici Unesca na suhem travniku_foto Ema Jevsnik
_Predstavnici Unesca na uvodnem srecanju v Kozjanskem parku_foto Jernej Sulc
_Predstavnici Unesca v osnovni soli Maksa Pletersnika Pisece (Foto OS Maksa Pletersnika Pisece)  (1)
_Predstavnici Unesca v osnovni soli Maksa Pletersnika Pisece (Foto OS Maksa Pletersnika Pisece)  (2)
_Predstavnici Unesca v osnovni soli Maksa Pletersnika Pisece (Foto OS Maksa Pletersnika Pisece)  (3)
_Suhi travnik na Vetrniku_foto Ema Jevsnik
_Terenski ogled raziskovalnega obmocja - sadovnjak Kozjanskega parka_foto Ema Jevsnik
_Uvodne besede je namenila zupanja obcine Kozje Milenca Krajnc_foto Jernej Sulc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava