Glasujte za Naj planinsko kočo

31.5.2023 | 10:40

Glasujte za Naj planinsko kočo

Začela se je deveta sezona akcije Naj planinska koča, ki jo organizirata Siol.net in Planinska zveza Slovenije (PZS). V akciji letos sodeluje 152 slovenskih planinskih koč, od tega 29 visokogorskih in 123 planinskih koč na nižje ležečih predelih. Glasovanje poteka na spletnem mediju Siol.net do 5. septembra.

Planinci ocenjujejo urejenost, gostoljubje in ponudbo

Akcija poteka na spletnem mediju Siol.net, pod posebnim zavihkom Naj planinska koča. Planinci za svojo najljubšo planinsko kočo glasujejo tako, da v aplikaciji najprej izberejo regijo, v kateri je planinska koča, za katero želijo glasovati. Nato s seznama koč izberejo svojo favoritinjo in podajo oceno po posameznem kriteriju.

Planinske koče uporabniki ocenjujejo po treh kriterijih, urejenost, gostoljubje in ponudba. Po vsakem je mogoče dodeliti od ene do treh točk. Ena točka pomeni, da kočo po posameznem kriteriju ocenjujejo kot dobro, dve točki kot prav dobro in kot odlično, če ji namenijo tri točke. Posamezni planinski koči lahko uporabnik skupaj dodeli največ devet točk. Točke se med seboj seštevajo in na koncu bosta zmagali planinski koči, ki bosta v skupnem seštevku prejeli najvišje število točk oziroma najvišjo skupno oceno.

En uporabnik lahko za posamezno planinsko kočo glasuje le enkrat med celotnim glasovanjem. Lahko pa en uporabnik glasuje za več različnih planinskih koč. V lanski akciji je bilo oddanih več kot 22.600 glasov, glasovalo pa je kar 6.660 različnih obiskovalcev.

Ozaveščanje o odgovornem ravnanju do gora in promocija planinarjenja

Primarni namen akcije Naj planinska koča sta promocija planinarjenja ter spodbujanje k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi in na svežem zraku. Na drugi strani je namen akcije ozaveščanje o odgovornem ravnanju do gorskega sveta in varnem obisku gora.

Akcija poudarek namenja trajnosti in skrbi za okolje, zato bo na koncu glasovanja k skupnemu seštevku točk, ki jih bodo podelili glasovalci, prištetih še dodatnih pet odstotkov točk tistim planinskim kočam, ki imajo certifikat Okolju prijazna planinska koča OPPK v letu 2023. Okolju prijazne planinske koče so tiste koče, ki zagotavljajo do okolja prijazno energetsko učinkovitost ter so zavezane k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja, njihovi oskrbniki pa si prizadevajo, da bi bili vplivi koče na neokrnjeno naravo in okolje čim manj moteči. Seznam do okolja prijaznih planinskih koč je na voljo tukaj: https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=193.

Naziva naj planinska in naj visokogorska planinska koča

Ob koncu glasovanja bosta za zmagovalki razglašeni dve planinski koči (ena planinska koča in ena visokogorska planinska koča), ki bosta v skupnem seštevku prejeli najvišje število točk oz. najvišjo skupno oceno. V lanski sezoni sta zmagala Mihov dom na Vršiču (1085 m) v kategoriji naj planinska koča in Krekova koča na Ratitovcu (1642 m) v kategoriji naj visokogorska planinska koča.

TSmedia

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava