FOTO: Dan mladosti v Kumrovcu

29.5.2023 | 14:40

FOTO: Dan mladosti v Kumrovcu
FOTO: Dan mladosti v Kumrovcu
FOTO: Dan mladosti v Kumrovcu

Kaj pomeni dan mladosti oziroma zakaj ga praznovati? Dan mladosti oziroma postati pionir je bilo včasih pogumno in častno dejanje, ob katerem smo otroci morali priseči, da se bomo marljivo učili, učili spoštovanja, pomagali staršem oziroma starejšim, spoštovali domovino, ... žal pa so danes te vrednote pozabljene in otroci v naši bližini počnejo različne grozote.

Kljub temu, da se v Sloveniji ne praznuje več 25. maj, vidimo, da vse več mladih iz Slovenije oziroma celotne regije pogreša dan mladosti oziroma druženje.

Dokaz je bila sobotna prireditev ob praznovanju v Kumrovcu na Hrvaškem, kjer naj bi bilo po besedah organizatorja več kot 10.000 obiskovalcev iz Slovenije, Hrvaške, BIH, Srbije, Makedonije in celo iz Bolgarije in Nemčije.

Večina obiskovalcev se je praznovanja udeležilo v nekdanjih oblačilih oziroma po takratnih običajih, to je s pionirskimi modrimi kapami in rdečimi rutkami, kar je še en dokaz, da ta praznik še ne bo tako hitro izumrl. Nekdanji svečani praznik so popestrili še s slovenskimi in hrvaškimi takratnimi narodnimi pesmimi, pa s plesi v narodnih nošah.

Celodnevno prireditev so sicer organizirali Zveza društev Josip Broz Tito in Zveza antifašističnih borcev in antifašistov Republike Hrvaške v sodelovanju z Občino Kumrovec in Krapinsko-zagorsko županijo.

Predsednik Zveze protifašističnih borcev Franjo Habulin je dejal, da bi si želel, da bi se izognili političnim govorom in da bi bila slovesnost posvečena mladim, ki so jamstvo za razvoj in napredek. Predsednik Zveze društev ‘Josip Broz Tito’ Jovan Vejnović je poudaril, da se ukvarjajo z “izzivanjem dejstev, dosežkov, realnosti, ne mitologije in prekrivanjem spomenikov s ponjavami”.

Sobotna prireditev bi lahko bila v ponos našim politikom, kako združiti ljudi, da spoznajo vrednote spoštovanja in druženja.

Tadej Škof
ZBV NOB Brežice

Galerija

_mladost (1)
_mladost (10)
_mladost (11)
_mladost (2)
_mladost (3)
_mladost (4)
_mladost (5)
_mladost (6)
_mladost (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava