Novomeščani ministru: Rešite problem kopičenja orožja v romskih taborih

18.5.2023 | 14:30

V romskih naseljih je vse več neprijavljenega orožja.(Simbolna slika; arhiv DL, L. Markelj)

V romskih naseljih je vse več neprijavljenega orožja.(Simbolna slika; arhiv DL, L. Markelj)

Strelski incidenti in kopičenje orožja v romskih naseljih so župane iz Dolenjske, Bele krajine in Posavja prisilili k protestu. Bo vlada ukrepala?

Dovolj nam je, so sklenili župani Dolenjske, Bele krajine in Posavja, in zaradi velikega strahu med prebivalci pozivajo državo k takojšnjemu ukrepanju in reševanju romske problematike. V romskih taborih naj bi bilo vse več ilegalnega orožja, na veliko tveganje opozarjajo tudi zaradi vse pogostejših strelskih incidentov med pripadniki etnične skupine.

Novomeški župan Gregor Macedoni poziva notranjega ministra k reševanju hude problematike z orožjem, je povedal za Svet24TV. »Ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja sem na to opozoril. Imeli bomo delovni sestanek, na katerem bomo iskali sistemske rešitve.«

Pogosti strelski incidenti

Pri strelskih incidentih v romskih naseljih, ki so vse pogostejši, ne gre za posamezna odklonilna dejanja, temveč za sistemski problem, ki ga zgolj lokalna skupnost ali policija ne moreta rešiti, zato predstavniki oblasti na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini po tragičnih strelskih napadih v Srbiji vse glasneje opozarjajo na veliko dostopnost orožja. Da je v romskih naseljih na omenjenih območjih veliko neprijavljenega in nelegalnega orožja, je v tem koncu Slovenije splošno razširjeno prepričanje. Temu pritrjujejo poročila policistov, ki pogosto zasežejo kose nelegalnega orožja, streliva in tudi eksplozivnih sredstev.

Preprečiti srbski scenarij

Streljanja so pogosta tudi ob praznovanjih in zabavah. Septembra lani smo bili tako priča tragičnemu dogodku v romskem naselju Žabjak, ko je po strelih z avtomatsko puško ena oseba umrla, več je bilo ranjenih. Zato župani najbolj kritičnih občin z romskim prebivalstvom pozivajo državo in pristojne institucije, naj končno ukrepajo, da se ne bi zgodila podobna tragedija kot v Srbiji.

Denis Šme; Svet 24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

18.5.2023+2     + (2)     – (0)     Oceni delec 

Ja ti grdi civili kaj se pa grejo spet? Zdaj bodo pa tem še pravico do orožja vzeli. Orožje je zanje sveti gral. Vanj verujejo in z njim (od)rešujejo. Tudi vsakdanje blodnje, skrbi in težave.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava