FOTO: Topliški upokojenci v Mariboru

30.3.2023 | 14:00

                            FOTO: Topliški upokojenci v Mariboru
                            FOTO: Topliški upokojenci v Mariboru
                            FOTO: Topliški upokojenci v Mariboru

Maribor, drugo največje mesto v Sloveniji, je bil izziv meseca marca, v sklopu naših potovanj z brezplačnim vlakom.

Že v zgodnjih jutranjih urah smo se zbrali na železniški postaji v Bršljinu. Kljub temu, da smo vstali prej, ker se je ura premaknila na evropski čas, ni manjkalo dobre volje in nasmehi so se kar podajali. Dan se je prijetno začel. Zdrveli smo proti Ljubljani. Časa za prestop na ISC vlak je bilo dovolj, da smo si lahko v miru privoščili prvo jutranjo kavico. Vlakovna kompozicija za Maribor je bila dolga, saj smo že mi zasedli cel vagon. Po dveh urah vožnje smo bili na železniški postaji Maribor. Ni bilo daleč do centra mesta, kjer je pred »rdečkasto« Baziliko Marije, ki je ena izmed sedmih v Sloveniji, s Frančiškanskim samostanom, že čakal lokalni vodič.

Popeljal nas je na Trg svobode z znamenitim bronastim spomenikom NOB. S trga je lep pogled na mestni grič imenovan Piramida z vinsko trto in ostanki gradu. In že smo bili na Trgu generala Maistra, ki ga poleg spomenika generalu Maistru krasi še velika lipa, spomenik Josipu Jurčiču, fontana in čudovit pogled na Prvo gimnazijo Maribor. Preselili smo se na trikotni Grajski trg, ki je poln mestnega utripa, kjer se nahaja tudi Pokrajinski muzej, Florjanov spomenik in znana kavarna Astoria z »ezl ekom«. Po ozkih, tlakovanih ulicah smo pot nadaljevali na Slomškov trg. Na njem je osrednja znamenitost Stolnica posvečena sv. Janezu Kersniku, spomenik škofa Antona Martina Slomška, ki ima v cerkveni kapeli tudi svoj grob. Vstopili smo v veličastno akustično cerkev, kjer se je čutila prav posebna umirjenost. Iz trga pa še pogled na ogromno zeleno stavbo Pošte Slovenije in na drugi strani na Rektorat, Univerzitetno knjižnico in SNG Maribor.

Po ozki ulici z Baščaršijo smo se sprehodili do Glavnega trga z mogočnim Kužnim znamenjem, postavljenim po premagani kugi in mestno hišo Rotovž. V nadaljevanju pa pot do Židovske ulice. Sinagoga, pogledi na Vodni stolp ob Dravi, na Stari most čez Dravo in pobeljeno Pohorje, na Titov most in na drugi strani Drave Medicinsko fakulteto in na UKC Maribor, so dodali svoj čar dnevu.

Še spust do Lenta, na osrednji del starega mestnega jedra ob reki Dravi, slikanje pred Hišo stare trte , kjer še danes domuje trta žametovka stara 400 let. Tukaj se je naše vodeno potovanje po Mariboru tudi zaključilo.

Zahvalili smo se prijetnemu vodiču, ki nas je pospremil do priznanih lokalov z odlično kulinariko. Časa je bilo ravno dovolj, da smo poskrbeli tudi za naše želodčke, se razvajali vsak na svoj način in se ob dogovorjeni uri zbrali na železniški postaji.

Vračali smo se v popoldanskih urah in bili v domačem kraju še ob sončnem zahodu. Verjamem, da bo doživetje Maribora ostalo vsem v lepem spominu. V aprilu se iz Štajerske selimo na Gorenjsko. Dobrodošli.

Martina Klobučar

Galerija

_zvmaribor (01)
_zvmaribor (02)
_zvmaribor (03)
_zvmaribor (04)
_zvmaribor (05)
_zvmaribor (06)
_zvmaribor (07)
_zvmaribor (08)
_zvmaribor (09)
_zvmaribor (10)
_zvmaribor (11)
_zvmaribor (12)
_zvmaribor (13)
_zvmaribor (14)
_zvmaribor (15)
_zzmaribor (01), _zzmaribor__01_
_zzmaribor (02), _zzmaribor__02_
_zzmaribor (03), _zzmaribor__03_
_zzmaribor (04), _zzmaribor__04_
_zzmaribor (05), _zzmaribor__05_
_zzmaribor (06), _zzmaribor__06_
_zzmaribor (07), _zzmaribor__07_
_zzmaribor (08), _zzmaribor__08_
_zzmaribor (09), _zzmaribor__09_
_zzmaribor (10), _zzmaribor__10_
_zzmaribor (11), _zzmaribor__11_
_zzmaribor (12), _zzmaribor__12_
_zzmaribor (13), _zzmaribor__13_
_zzmaribor (14), _zzmaribor__14_
_zzmaribor (15), _zzmaribor__15_
_zzmaribor (16), _zzmaribor__16_
_zzmaribor (17), _zzmaribor__17_
_zzmaribor (18), _zzmaribor__18_
@@@_zzmaribor__19_
_zzmaribor__20_
_zzmaribor__21_
_zzmaribor__22_
_zzmaribor__23_
_zzmaribor__24_
_zzmaribor__25_
_zzmaribor__26_
_zzmaribor__27_
_zzmaribor__28_
_zzmaribor__29_
_zzmaribor__30_
_zzmaribor__31_
_zzmaribor__32_
_zzmaribor__33_
_zzmaribor__34_
_zzmaribor__35_
_zzmaribor__36_
_zzmaribor__37_
_zzmaribor__38_
_zzmaribor__39_
_zzmaribor__40_
_zzmaribor__41_
_zzmaribor__42_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava