Rez vinske trte v Grčevju

22.3.2023 | 13:45

Rez je opravil Urban Kramar, podžupan Mestne občine Novo mesto.

Rez je opravil Urban Kramar, podžupan Mestne občine Novo mesto.

Rez vinske trte v Grčevju

V ponedeljek popoldne, 20. marca, so v Grčevju opravili rez najstarejše trte žametne črnine ali modre kavčine z mariborskega Lenta, ki je bila leta 2004 vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša med vsemi vinskimi trtami na svetu.

Cepljenko potomke so 7. maja 2011 prinesli iz Maribora na Grčevje k cerkvi sv. Jurija. Pobudnik za posaditev je dal takratni predsednik Društva vinogradnikov Grčevje Branko Pavlin, ki je vsa leta skrbnik trte in organizator današnjega reza. Rez je opravil Urban Kramar, podžupan Mestne občine Novo mesto, nakar so rez dokončali predsedniki ali skrbniki trte sosednjih društev, in sicer: društva vinogradnikov Trška gora – Novo mesto, Mirna Peč, Trebelno in Šmarjeta. Prisostvovali so tudi novi predsednik sveta Krajevne skupnosti Otočec Andrej Novak, bivša cvičkova princesa in dvakratna slovenska vinska kraljica Ana Pavlin.

Druženje so nadaljevali na princesini terasi v Grčevju, kjer sta vse prisotne sprejela Ana Pavlin in njen oče Matjaž. Za hrano sta poskrbela Marinka in Branko Pavlin, za žejne pa Marta in Matjaž Pavlin.

Helena Murgelj

Galerija

_zzGrcevje (1)
_zzGrcevje (2)
_zzGrcevje (3)
_zzGrcevje (4)
_zzGrcevje (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava