Nekoliko drugačna sladica: Cheesecake baklava

18.3.2023 | 17:50

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tale recept združuje najboljše iz obeh svetov – vlečeno testo, oreščki in med zastopajo baklavo, sočen in bogat skutni nadev, tokrat z noto vanilje in limone, pa cheesecake oziroma po naše skutno torto.

Če ste navajeni na hudo sladko baklavo, naj vas opozorim, da je v tej inačici količina sladkorja močno zmanjšana – super za vse tiste, ki se radi posladkate, a nimate radi presladko. Po želji količino sladkorja seveda prilagodite. V vsakem primeru je tale tortica nekaj posebnega. Nekoliko drugačna, a odlična sladica, ki vas ne bo pustila ravnodušnih.

Sestavine

6 listov vlečenega testa

120 g stopljenega masla

100 g zdrobljenih ali mletih pistacij

120 g zdrobljenih ali mletih orehov

120 g medu

Za skutno torto:

750 g rikote ali skute

250 ml sladke smetane

6 jajc

50 g medu

70 g sladkorja

2 vaniljeva sladkorja

1 ČŽ vaniljeve arome

lupina 1 bio limone

75 g moke

ščep soli

Za zgornjo plast oreščkov

65 g vode

130 g sladkorja

115 g nasekljanih orehov

Za premaz iz sirčka:

150 g kremnega sirčka (maskarpone)

100 g kisle smetane

45 g sladkorja v prahu

2 lista želatine

100 g zdrobljenih pistacij

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač premera 24 centimetrov premažemo z oljem, dno pokrijemo s peki papirjem.

2. Vsak list vlečenega testa premažemo z maslom in položimo v pekač. Nekoliko zatlačimo ob stranice pekača in nadaljujemo, dokler nam ne zmanjka testa. Presežek testa odrežemo okoli 1 cm nad robom pekača.

3. Orehe in pistacije malo prepražimo ter dodamo med. Dobro premešamo in razporedimo po plasti vlečenega testa.

4. Vse sestavine za cheesecake zmešamo ter vlijemo na oreščke in vlečeno testo.

5. Pečemo 20 minut na 180 stopinjah, nato temperaturo znižamo na 160 stopinj in pečemo še nadaljnjih 55–70 minut, odvisno od pečice.

6. Nož zapičimo v sredino torte – če izvlečemo čistega, je torta pečena. V nasprotnem primeru jo za nekaj minut vrnemo v pečico. Ohladimo.

7. Za zgornjo plast oreščkovlončku zmešamo vodo in sladkor ter vremo 5 minut. Prelijemo čez mlete pistacije in nekoliko ohladimo. Razporedimo po ohlajenem cheesecaku.

8. Za kremni premaz najprej v mrzli vodi namočimo želatino. Namakamo 10 minut.

9. Skupaj zmešamo kremni sirček, kislo smetano in sladkor. Želatino ožamemo in razpustimo na nizki temperaturi. Polovico preliva segrejemo in vanj vlijemo raztopljeno želatino. Združimo s preostankom preliva in prelijemo čez torto.

10. Postavimo v hladilnik za kako uro, da se strdi. Ohlajeno okrasimo z zdrobljenimi pistacijami.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava