DL: Kmetice pečejo - Slastni šentjernejski kruhki

18.3.2023 | 15:30

Kruhki se cvrejo v olju, dokler niso zlato zapečeni. (Foto: L. M.)

Kruhki se cvrejo v olju, dokler niso zlato zapečeni. (Foto: L. M.)

Vzhajano testo se razvalja in nareže na podolgovate krpice. (Foto: L. M.)

Vzhajano testo se razvalja in nareže na podolgovate krpice. (Foto: L. M.)

Članice DKŠ pri peki šentjernejskih kruhkov na zadnjem Jernejevem sejmu  (od leve proti desni): Milena Premru, Slavka Radovan, Danijela Pavlič in  Jožica Pavlič. (Foto: L. M.)

Članice DKŠ pri peki šentjernejskih kruhkov na zadnjem Jernejevem sejmu (od leve proti desni): Milena Premru, Slavka Radovan, Danijela Pavlič in Jožica Pavlič. (Foto: L. M.)

_zzkruhki (4)

_zzkruhki (4)

V Društvu kmetic Šentjernej znajo speči marsikaj, zadnje čase pa so vse bolj priljubljeni njihovi šentjernejski kruhki – Recept prinesla Mihaela Blatnik – Priprava je preprosta, poskusite!

Društvo kmetic Šentjernej slovi po domačih dobrotah, saj znajo njihove članice pripraviti odličen domači kruh, potice, razne piškote in druge slaščice, še posebej pa so znani njihovi šentjernejski štrukeljčki.

A že nekaj časa na raznih prireditvah na svoji stojnici ponujajo novost – posebne ocvrte šentjernejske kruhke, ki so zelo slastni in prijajo zlasti h kozarcu piva ali vina, saj gre za slano pecivo.

Gospodinje jih pripravljajo dobesedno pred obiskovalci, zato jih postrežejo še tople. Vzhajano testo za mizo na stojnici razvaljajo, razrežejo na kose poljubnih oblik in ocvrejo v vročem olju. Na šentjernejskem Jernejevem sejmu so šli za med.

»Testo se naredi po okusu, v osnovi je enako kot za kruh. Notri naj bo nekaj maščobe, npr. olja ali, še boljše, masla, ker da slasten okus, priporočam pa, da je testo umešano malce bolj na mehko. S soljo ne gre pretiravati – kdor ima rad, naj si raje zraven nareže še kako suho salamo ali klobasico,« pove nova predsednica Društva kmetic Šentjernej Danijela Pavlič in obljubi, da bodo s šentjernejskimi kruhki, za katere se je recept prenašal iz generacije v generacijo – v društvo ga je od svoje mame prinesla prejšnja predsednica Mihaela Blatnik –, postregle še kdaj.

Lahko pa si jih naredite tudi doma, saj je priprava res preprosta in hitra.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 19.  januarja 2023

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava