Recept: Doma izdelajmo dišeče kavno milo

8.2.2023 | 13:50

Kavno milo (Foto: Osebni arhiv, Iztok Dimec)

Kavno milo (Foto: Osebni arhiv, Iztok Dimec)

Karmen Gostinčar (Foto: Osebni arhiv, Iztok Dimec)

Karmen Gostinčar (Foto: Osebni arhiv, Iztok Dimec)

Milo s kavo je hkrati nežno luščilo (piling). Zaradi kofeina in mešanice eteričnih olj cimeta in poprove mete učinkuje proti celulitu.

Izdelava trdih mil, sploh kadar uporabljamo lug, ni nekaj, kar bi delali kar tako na približno. Natančno upoštevajmo vse navedene sestavine, saj je količina luga v posameznem receptu preračunana točno glede na količino posamezne maščobe (po formuli količina olja ali masla krat njegova vrednost SAP je enako količini luga, ki ga potrebujemo v receptu).

Primer: oljčno olje ima vrednost SAP 0,134. To pomnožimo s količino oljčnega olja, ki ga bomo uporabili, da dobimo količino luga, ki ga potrebujemo za izdelavo lužne raztopine. Vse vrednosti SAP od različnih olj boste našli v knjigi Čudoviti svet mil.

Kavno milo, kot ga pripravi Karmen Gostinčar

Milo s kavo je hkrati nežno luščilo (piling). Zaradi kofeina in mešanice eteričnih olj cimeta in poprove mete učinkuje proti celulitu.

Kaj potrebujemo?

280 g oljčnega olja
190 g palmovega olja
330 g kokosovega masla
246,48 g ohlajene prave kave
123,24 g luga (NaOH)
2 žlici kavne usedline
10 g naravnega eteričnega olja cimeta
10 g naravnega eteričnega olja poprove mete 

Pa se lotimo dela:

Skuhamo turško kavo, jo precedimo in ohladimo. Nato pripravimo lužno raztopino. V kavo vsujemo lug in mešamo, da se raztopi. Kavno lužno raztopino postavimo na stran in ohladimo na 35 do 40 °C. Segrejemo kokosovo maslo. Odstavimo ter primešamo oljčno in palmovo olje. Maščoba mora biti enake temperature kot lužna raztopina. Potem lužno raztopino previdno vmešamo v maščobo. Mešamo, da se sestavine povežejo. Masi dodamo kavno usedlino in eterični olji ter dobro premešamo.   

Maso vlijemo v kalup, pokrijemo s prosojno folijo in odejo ter pustimo stati od 1 do 2 dni. Nato milo zvrnemo iz kalupa in narežemo na primerne kose, ki naj zorijo še od 4 do 6 tednov.

NAMIG
Velikokrat se zgodi, da nekaj mase ostane. Odvečno maso lahko nadevamo v drug kalup. Lahko tudi naredimo milo v obliki kavnega zrna.

POMEMBNO

Pripomočke, ki se uporabljajo za pripravo mila, hranimo ločeno od tistih, ki jih uporabljamo za gospodinjstvo. Sploh z lugom ravnajmo izjemno previdno in z vso potrebno zaščitno opremo, saj je vdihavanje njegovih hlapov strupeno, v stiku s kožo pa lahko povzroči opekline.

Lara Jelen, Revija Jana

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava