DL: Prešernovi nagrajenki

7.2.2023 | 14:00

Petra Jerič z mentorjema

Petra Jerič z mentorjema

Zala Mavrić z mentorjema

Zala Mavrić z mentorjema

Nekdanji dijakinji Gimnazije Novo mesto, zdaj pa študentki Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani – Petra Jerič in Zala Mavrić – sta dobitnici fakultetne Prešernove nagrade.

Jeričeva za delo Trajnostna biorazgradljiva oblačila za modno znamko Vivre, ki je nastalo pod mentorstvom prof. Elene Fajt in somentorstvom dr. Uroša Novaka. Oblačila, prijazna do uporabnika in zdravstveno nesporna, so v celoti biorazgradljiva, vključno s sukancem, z gumbi in zaponkami.

Mavrićeva pa je nagrado prejela za delo Repelentne etiketne nalepke iz invazivnih tujerodnih rastlin proti komarjem, ki je nastalo pod mentorstvom doc. dr. Klemna Možine in somentorstvom asist. Blaža Grilca. V njenem magistrskem delu je bilo naslovljeno vprašanje snovanja izdelka s trajnostnega vidika. Repelentne nalepke proti komarjem je uporabila neposredno tudi na udeležencih športnih dogodkov in učinkovitost delovanja tako neposredno preskusila. Rezultati so pokazali znatno zvišanje stopnje učinkovanja lastnih izdelanih repelentnih nalepk v primerjavi s tržno dostopnimi proizvodi.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 15.  decembra

R. M.
Foto: Uroš Batič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava