DL: 40 let MePZ Ajda Orehovica, Šentjernej - Pridite prepevat v Ajdo!

6.2.2023 | 10:40

24-članski pevski zbor, ki ga vodi Nina  Šalamon, je navdušil občinstvo.  Kot gostji večera sta nastopili vokalna  skupina Gorjanski spev in dramska skupina iz Prečne. (Foto: Bojan Duh)

24-članski pevski zbor, ki ga vodi Nina Šalamon, je navdušil občinstvo. Kot gostji večera sta nastopili vokalna skupina Gorjanski spev in dramska skupina iz Prečne. (Foto: Bojan Duh)

Klavdija Kotar in Slavko Franko s priznanjem sklada (Foto: Bojan Duh)

Klavdija Kotar in Slavko Franko s priznanjem sklada (Foto: Bojan Duh)

Okrogel jubilej MePZ Ajda Orehovica, Šentjernej – Trije pevci častna priznanja: Vida Franko, Anica Kos in Marjan Radešček

Mešani pevski zbor Ajda Orehovica, Šentjernej že štiri desetletja ohranja tradicijo zborovskega petja. Pred dnevi so s koncertom v Kulturnem centru Primoža Trubarja proslavili okrogli jubilej. Program so pripravili kot kronološki pregled svojega petja.

Kot pravi predsednik MePZ Ajda Slavko Franko, je za tak jubilej potrebno veliko ljubezni do petja, vztrajnosti in truda vseh sodelujočih. Zbor – pobudnika za ustanovitev sta bila pevca Franc Zagorc in Jože Novak, zbor pa je takrat štel 33 pevcev – je v vseh letih iskal nove pevske izzive. Njihov repertoar je pester in bogat, naj bo to ljudska, narodna, avtorska ali zabavna pesem – to so začeli prepevati prav v zadnjem času. Prvi pevovodja je bil Milan Pavlič, kasneje Jernej Fabjan, zdaj pa zbor že vrsto let vodi Nina Šalamon.

Ajda je nepogrešljiva na mnogih kulturnih in drugih prireditvah v kraju in širše. Tradicionalna sta njihov pomladanski koncert Pozdrav pomladi in ob koncu leta koncert s podružnično šolo Orehovica Pozdrav novemu letu, pevci se udeležujejo revij pevskih zborov, Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, nastopajo na prvomajskih proslavah na Javorovici, v domu starejših občanov …

V domači občini cenijo njihov angažma. Ob letošnji 40-letnici delovanja je Občina Šentjernej zboru podelila spominsko plaketo. Veliko jim pomeni. Vodja novomeške izpostave JSKD Klavdija Kotar je Ajdi na koncertu podelila častno priznanje sklada, pevcem bronaste, srebrne in zlate Gallusove značke, trem pevcem, ki so še posebej dolgo člani zbora, pa častna priznanja. Ti so: Vida Franko, Anica Kos in Marjan Radešček.

MePZ Ajda, ki je ob jubileju izdal spominsko publikacijo, se je za pomemben prispevek h kulturnemu življenju v občini zahvalil tudi župan Jože Simončič.

V Ajdi, kjer so se med pevci v vseh letih stkale prijateljske vezi, bodo veseli novih moči in predsednik zbora Slavko Franko je pri vabilu zanimiv: »Pozivam vse, zlasti mlade, da odložite telefone za nekaj ur na teden in pridete pet v Ajdo – le tako bomo lahko preživeli še naslednjih 40 uspešnih let. Pridite, veseli vas bomo in ne bo vam žal!«

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista 22.  decembra 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava