Prva nedelja v muzeju: Odprtje razstave ''Trojno gorje'' - kako nastane strip?

6.2.2023 | 09:00

Prva nedelja v muzeju: Odprtje razstave ''Trojno gorje'' - kako nastane strip?
Prva nedelja v muzeju: Odprtje razstave ''Trojno gorje'' - kako nastane strip?

V nedeljo, 5. februarja, so v Posavskem muzeju Brežice odprli prvo letošnjo razstavo Trojno gorje« - kako nastane strip?, s katero ob 450. obletnici hrvaško-slovenskega kmečkega upora pričenjajo z medinstitucionalnim projektom Upor / Buna / Revolt 1573–2023. V projektu so združeni slovenski in hrvaški muzeji: Posavski muzej Brežice, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Kulturni dom Krško, Muzej seljačkih buna / Muzeji Hrvatskog Zagorja, Muzej Brdovec in Muzej grada Zagreba.

Razstava prikazuje nastajanje stripa, narisanega po popularni povesti iz tridesetih let 20. stoletja, v kateri je pisatelj Januš Golec poleg kmečkega upora opisal še epidemijo kuge in turške vpade. Večina zgodbe se dogaja v Pilštanju in širši okolici: na Kozjanskem, v Posavju in Obsotelju, na koncu pa, v opisu znamenite bitke, seže vse do Siska. Avtor stripa in razstave Jakob Klemenčič na razstavi predstavlja delovni postopek nastajanja stripa: od zbiranja dokumentacije, prek skic in načrtovanja s tušem na papirju narisane stripovske strani in nadrobi še kakšen utrinek svojih razmišljanj o stripu nasploh. Stripovski album Trojno gorje, ki je konec leta 2022 izšel v sozaložništvu Foruma Ljubljana in Turističnega društva Pilštanj je na voljo v muzejski trgovini.

Zbrani so si pod vodstvom kustosinje zgodovinarke, Mihaele Kovačič, ogledali razstavo o kmečkih uporih in si ogledali zgodovino razstav o kmečkih uporih v Posavskem muzeju Brežice, od prve postavitve leta 1957 do današnje razstave iz leta 1988. Z ogledom so tako simbolno zaprli razstavo pred prenovo, ki jo načrtujejo jeseni.

Dogodek je s kulturnim programom sooblikovala skupina pevcev Pilštanjski gospodarji, ki delujejo v okviru Kulturnega društva Lesično-Pilštanj. Njihov član Slavko Toplišek je recitiral še svojo pesem Kmetova poštenost.

Posavski muzej Brežice

Galerija

_vmuzeju (1)
_vmuzeju (10)
_vmuzeju (2)
_vmuzeju (3)
_vmuzeju (4)
_vmuzeju (5)
_vmuzeju (6)
_vmuzeju (7)
_vmuzeju (8)
_vmuzeju (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava