Kako odpravimo mucke s puloverjev in plaščev?

5.2.2023 | 16:30

Če boste v sušilnem stroju posušili pletenine, v stroj dodajte žogice iz aluminijeve folije. Ta bo preprečila statiko. (Foto: Dreamstime)

Če boste v sušilnem stroju posušili pletenine, v stroj dodajte žogice iz aluminijeve folije. Ta bo preprečila statiko. (Foto: Dreamstime)

Zima je tisti letni čas, ko je treba iz omare izbrskati pletenine, težke plašče, debele volnene nogavice, šale, rokavice, kape in druga topla oblačila, da nas v mrzlih dneh ne zebe. Ker jih uporabljamo le tretjino leta, nam lahko dobro služijo več sezon. Kaj pa, ko jih vendarle načne zob časa?

Pletenine lahko dolgo ohranijo kakovost, če jih le pravilno negujemo. Treba je priznati, da nega ni zahtevna, a kljub vsemu potrebujejo nekaj pozornosti in skrbnosti, saj bomo le tako poskrbeli, da nas bodo še dolgo grele in nam nudile udobje. Pravzaprav so nepogrešljive, kadar zapade sneg. Podobno je s klobučevino ter drugimi materiali zimskih plaščev in jaken. Jih znate ustrezno vzdrževati?

Jakne in plašči

Zimske jakne in plašči se glede na material med seboj precej razlikujejo. A vsem je skupno eno: zadržati čim več toplote in obvarovati pred mrazom. Zmeraj preverite etikete, ki bodo razkrile, ali so oblačila glede na material primerna za pranje v pralnem stroju ali jih je treba prepustiti čistilnicam. Po navadi so polnila v zimskih jaknah iz umetnih materialov. Take jakne lahko brez skrbi perete v pralnem stroju. Nekaj pazljivosti je potrebne le pri ožemanju in sušenju. Ožemanje nastavite na nižjo stopnjo, saj boste tako preprečili, da bi se polnilo premikalo. Če boste za sušenje uporabili sušilni stroj, dodajte v boben tri teniške žogice, saj se bo tako polnilo lepo razporedilo. Podobno naredite z jaknami in plašči s polnili iz perja oziroma kamelje dlake, a prej preverite, ali jih sploh lahko operete doma.

Volneni puloverji

Puloverji se zaradi pogostega nošenja in pranja prej ali slej začnejo »muckati« – na njih se naberejo svaljki oziroma kosmi vlaken. Ob sušenju v sušilnem stroju pa se tanjšajo. Kaj storiti? Pred vsakim pranjem pletenine obrnite narobe. Tako boste preprečili svaljkanje, obenem pa obvarovali barve.

Triki zoper »mucke«

Če so se na puloverju kosmiči vlaken že nabrali, pa lahko za odstranjevanje teh uporabite različne trike. Marsikdo si pomaga z britvico in kosmiče preprosto »pobrije« s puloverja, a ta trik lahko povzroči tudi paranje tkanin, zato postopek najprej preizkusite na manj vidnem mestu. Drugi, prav tako uporaben trik je lepilni trak. Tega zlepite tako, da bo lepljiva stran obrnjena navzven, in z njo s puloverja odlepite »mucke« ter ostalo, kar se je nabralo na njem.

Teniške žogice

Pri sušenju jaken in plaščev v sušilni stroj dodajte tri teniške žogice. Te bodo poskrbele, da se bo polnilo lepo razporedilo.

Aluminijasta folija 

Če boste v sušilnem stroju posušili pletenine, v stroj dodajte žogice iz aluminijaste folije. Ta bo preprečila statiko.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava