Ne zavrzite jih, ostanke uporabite v naslednjih receptih!

31.1.2023 | 14:20

Ne zavrzite jih, ostanke uporabite v naslednjih receptih!

Še dolgo po prazničnih dneh v hladilniku najdemo kakšen košček pršuta, šunke ali sira. Ne vemo, kaj narediti z ostanki peciva ali že malce posušenega kolača, ki smo ga spekli med vikendom. Pogosto nam ostaja tudi kruh. V tem primeru nam prav pridejo preprosti recepti, kako vse spremeniti v nove, okusne jedi.

Palačinke z zelenjavo, šunko in sirom

Sestavine za 4 osebe:

2 jajci, 150 g moke, 3 dl mleka, 25 g masla, 3 žlice olja, 100 g na kocke narezane šunke ali prekajene puranje krače, 1 manjši por, 1 na kocke narezan korenček, 1 skodelica narezanih cvetkov brokolija, sol in poper, 100 g naribanega poltrdega sira (lahko različnih vrst).

Priprava:

Iz jajc, moke, mleka in ščepca soli naredimo testo za palačinke in ga pustimo najmanj 20 minut. Brokoli in na kocke narezan korenček v slani vodi blanširamo dve minuti, nato odcedimo. V posodi na olju prepražimo narezan por in kocke šunke ali prekajenega purana. Ko se por malce zmehča (ne sme porumeneti), dodamo odcejen brokoli in korenček. Premešamo in še malce pražimo, po okusu dosolimo in popramo, odstavimo ter primešamo približno polovico naribanega sira. V ponvi, ki jo sproti na tenko mažemo z maslom, spečemo palačinke. Na vsako damo nekaj nadeva in jo zvijemo. Nato palačinke potresemo s preostalim naribanim sirom in v ogreti pečici pečemo toliko časa, da se sir začne topiti.

Narastek s čokolado

Sestavine za 4 osebe:

400 g panetona, šarklja ali drugega kolača, 1 žlica masla, 1,5 dl mleka, 1 žlica ruma (po želji), 3 jajca, 2 žlici sladkorja, 1 dl sladke smetane, 100 g temne čokolade.

Priprava:

Modelčke za narastke namažemo z maslom, vanje damo na kocke narezan kolač, jih enakomerno poškropimo z mlekom, ki smo ga zmešali z rumom, ter po njih potresemo na grobo nasekljano čokolado. Pečico ogrejemo na 170 stopinj. V skledi dobro zmešamo jajca, sladkor in sladko smetano, z zmesjo prelijemo kocke kolača. Modelčke damo v ogreto pečico in pečemo približno 20 minut. Narastke ponudimo še tople ali ohlajene.

Kruhovi svaljki s špinačo

Sestavine za 4 osebe:

800 g dva dni starega kruha, 0,5 l mleka, 500 g sveže špinače, 2 jajci, 100 g nastrganega parmezana, 2 žlici oljčnega olja, 1 manjša bela čebula, pol skodelice ostre moke, sol, 1 noževa konica muškatnega oreščka, 50 g masla.

Priprava:

Kruhu odstranimo trdo skorjo, sredico narežemo na kocke, jih damo v skledo, prelijemo s toplim mlekom in pustimo približno tri ure, da se dobro zmehčajo. Špinačo tri minute blanširamo v osoljenem kropu, nato jo dobro odcedimo in nasekljamo. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo. V ponvi na oljčnem olju popražimo čebulo, da postekleni, dodamo nasekljano špinačo, mešamo in pražimo, da tekočina izpari. Namočenemu kruhu z leseno kuhalnico primešamo špinačo, stepeni jajci, 60 g nastrganega parmezana, zmes dosolimo in začinimo z muškatnim oreščkom. Nato primešamo toliko moke, da je zmes primerno čvrsta. Oblikujemo jo v klobaso, razrežemo na enako velike koščke in jih na pomokani delovni površini z rokami oblikujemo v svaljke. V večji široki posodi zavremo najmanj tri litre vode in dodamo košček masla. Svaljke stresemo v krop in jih odcedimo, ko priplavajo na površino. Nazadnje v ponvi stopimo maslo, dodamo odcejene svaljke, jih malo popražimo, razdelimo na krožnike in potresemo s parmezanom.

Krompirjevi njoki s pršutom in porom

Sestavine za 4 osebe:

800 g krompirjevih njokov, 1 žlica oljčnega olja, 30 g masla, 1 velik por, 100 g na paličice ali kocke narezanega pršuta, dve tretjini skodelice zamrznjenega graha, 1 dl sladke smetane, sol in poper, 1 žlica sesekljanega peteršilja.

Priprava:

Por očistimo in narežemo. V posodi na oljčnem olju in maslu pražimo ter mešamo pršut in por. Ko se por malce zmehča (ne sme porumeneti), dodamo grah. Ker je pršut slan, le malo posolimo in popramo, prilijemo nekaj žlic vroče vode in dušimo pet minut. V veliki široki posodi zavremo najmanj tri litre vode. Ko se grah zmehča, dodamo sladko smetano, prevremo in potresemo s peteršiljem. Krop solimo, vanj stresemo njoke in jih kuhamo tako dolgo, da priplavajo na površino. Odcejene njoke razdelimo na krožnike in prelijemo z omako.

Orehovo maslo

Sestavine:

250 g orehov (surovih, namočenih in praženih jedrc), 1 žlička soli, 2 žlički orehovega olja, med, cimet.

Priprava:

Iz surovih jedrc maslo pripravimo tako, da jih zmeljemo, dodamo sol in olje ter po želji med ali cimet. Jedrca lahko sicer čez noč namočimo, jih zjutraj precedimo in dobro osušimo, nato pa stresemo na papir za peko na dno pekača in sušimo 15 minut pri 180 stopinjah. Preden jedrca potemnijo, jih stresemo iz pekača. Ko se ohladijo, jih na grobo narežemo in pripravimo maslo, kot je opisano na začetku. Lahko pa jedrca pražimo v pekaču od 8 do 10 minut pri 180 stopinjah, ohladimo, na grobo sesekljamo in nato pripravimo maslo.

Orehov liker

Sestavine:

200 g praženih orehovih jedrc, 40 cl ruma, 150 g sladkorja, 15 cl vode.

Priprava:

Orehe zmeljemo, zmešamo z alkoholom in nad vodno kopeljo previdno segrevamo, da se tekočina kremasto zgosti. Potem dodamo sladkor in znova pregrejemo. Precedimo skozi cedilo.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava