FOTO: Dolenjci na Igmanskem maršu

31.1.2023 | 13:45

Več fotografij spodaj v fotogaleriji

Več fotografij spodaj v fotogaleriji

V soboto, 28. januarja, se je skupina članov ZB za vrednote NOB Straža Novo mesto in Škocjan udeležila znamenitega Igmanskega marša in proslave ob 81. obletnici tega veličastnega in nepozabnega dogodka iz časa druge svetovne vojne.

Z avtobusi smo prišli na izhodišče pohoda pri spomeniku na Brezovači in v koloni, ki je štela približno 3000 pohodnikov iz vse bivše Jugoslavije, krenili na pot. Bilo je krepko pod ničlo, a se je v naslednjih urah pohoda nekoliko »ogrelo«. Kolona pohodnikov je bila dolga, a vseeno smo brez težav, po nekaj ur hoje, prispeli na Veliko polje na Igmanu, kjer je bila najprej pripravljena svečanost polaganja vencev in nato nekaj sto metrov stran še velika proslava.

Častni gost je bil še edini živeči udeleženec pohoda, takrat še otrok, Albin Pibernik. Z materjo in očetom so prišli do Foče, kjer so mami amputirali noge in je kasneje za posledicami posega umrla, oče pa je leto pozneje padel. Mladi Pibernik je, pod okriljem maršala Tita, doštudiral in bil dolga leta pilot in poslovnež.

Igmanski marš je 27. januarja 1942 izvedla 1. proletarska brigada in sicer iz nemškega obroča na Romaniji. Na marš iz Hadžičev je krenilo okoli 700 partizanskih borcev s 50 ranjenci, marš je trajaj 18 ur pri temperaturi okoli -35 stopinj Celzija. V Foči so našteli 172 težko premrzlih borcev in mnogim so opravili amputacije brez anestezije. To so bili težki dnevi, vendar več kot vredni spoštljivega spomina.

V naši skupini pohodnikov je bilo veliko Primorcev, ki so bili na pohodu že večkrat. Največje zanimanje pa so poželi predstavniki Robkove čete iz Škocjana, ki so bili zaradi svojih oprav najbolj fotografirana skupina na proslavi. S Primorci smo si zaprisegli, da se naslednje leto znova srečamo.

Branko Đukić, Straža

Galerija

_zzmars (1)
_zzmars (2)
_zzmars (3)
_zzmars (4)
_zzmars (5)
_zzmars (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava