DL: Cerkvica sv. Miklavža - Daroval Marijin kip

29.1.2023 | 14:30

Ivo Ferkolj ob Marijinem kipu v cerkvici sv. Miklavža v Dolenjem Kronovem (Foto: M. Činkole)

Ivo Ferkolj ob Marijinem kipu v cerkvici sv. Miklavža v Dolenjem Kronovem (Foto: M. Činkole)

Kipar Ivo Ferkolj domači vasi daroval kip Brezmadežne Marije – Samouk, dela iz lesa in kamna – Pri 95 letih še kako dejaven v novomeškem društvu Skulpte – V Klubu prijateljev IMV-ja

Ob godu sv. Miklavža je bilo v podružnični cerkvici sv. Miklavža v Dolenjem Kronovem žegnanje. Tokrat je bilo nekaj posebnega, saj je belocerkovški župnik Jože Nemanič ob tej priložnosti blagoslovil nov kip Brezmadežne Marije, delo in dar rojaka Iva Ferkolja. To je bila ideja župljanke Milene Činkole.

Kip iz belega marmorja so postavili na mizico pod dragoceno fresko, odkrito pred nekaj leti zadaj v cerkvici, pod mizico pa je na ogled tudi nekdanji zvon iz zvonika iz 16. stoletja. Cerkvica je srednjeveška, leta 1739 barokizirana stavba z zvonikom. Fragmenti poslikave Podpeškega mojstra so iz začetka 16. stoletja.

Ivo Ferkolj, ki sicer živi v Ljubljani, je kipar samouk. Kot pove, je ustvarjati začel šele pri 70 letih, deset let po upokojitvi, a je zelo dejaven in ima doma, kjer deluje v ateljeju, tudi razstavni prostor in v njem okrog sto najrazličnejših umetnin. Torej kar stalno razstavo.

Sprva so njegovi kipi nastajali predvsem iz korenin, v katerih je prepoznal oblike in jih izluščil iz njih, danes pa ustvarja tudi iz lesa in kamna. Tudi Marijin kip, »ki ga darujem moji vasi z ljubeznijo«, je iz belega marmorja, izdelal pa ga je v obliki torza. To pa ni edina umetnina, ki jo je podaril rojakom. Ferkolj je pred nekaj leti za novo kapelico v Dolenjem Kronovem izdelal že lesen kip sv. Izidorja, iz belega javorja, velik kar meter. »Pripravljam pa že tretjo stvaritev, a naj ostane skrivnost,« pove Ferkolj, ki je močno povezan z Dolenjsko.

Velik del življenja, kar 35 let, je služboval v novomeški Industriji motornih vozil (IMV), bil je tudi finančni direktor, danes pa je dejaven član Kluba prijateljev IMV-ja. Na Trški gori ima celo manjši vinograd in zidanico, tja rad in pogosto prihaja.

V kraje ob reki Krki pa ga vlečejo tudi drugi razlogi. Ivo Ferkolj, ki bo v teh dneh praznoval že 95 let, je namreč član Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu Skulpte Novo mesto. Skoraj vsak konec tedna ustvarjajo pri enem od članov, kamnoseku Franciju Kocjanu iz Zagrada pri Škocjanu, lotevajo pa se najrazličnejših zanimivih projektov. Ferkolj ima svojo stalno razstavo na ogled v gostilni Vovko na Ratežu, skupinsko trenutno razstavlja v Hotelu Center v Novem mestu in v gostilni Fink v Irči vasi, ponosen pa je tudi na sodelovanje pri zanimivi kamniti umetniški kompoziciji, ki so jo s kiparji pripravili pri ureditvi pešpoti ob Krki v Portovalu. Ferkoljevi sta vklesani ribi v kamnitih klopeh in žaba na ogromni skali. Vesel je, da so sprehajalci navdušeni.

Članek je bil objavljen v 49. številki Dolenjskega lista 8.  decembra 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava