Velodrom brez strehe - katastrofalne posledice za našega prvaka

26.1.2023 | 13:20

Velodrom brez strehe (Foto: arhiv DL: I. V.)

Velodrom brez strehe (Foto: arhiv DL: I. V.)

Eduard Žalar

Eduard Žalar

Eduard Žalar, ki je po 22. letih dvakrat podrl slovenski rekord v dirkališčnem kolesarjenju prvič decembra v Švici in drugič januarja na Portugalskem, ne more verjeti, da se je to res zgodilo. Z zrušenjem napihljive strehe velodroma v Češči vasi pri Novem mestu je namreč čez noč ostal brez prostora za treninge, kjer je intenzivno treniral več kot dve leti.

Eduard Žalar, ki se zdaj poteguje na tekmah za nastop na olimpijskih igrah, ima pred sabo ima še deset tekem, zdaj pa je ostal brez edinega prostora za trening. Udeležba na olimpijskih igrah se s tem postavlja pod velik vprašaj. »Ne morem verjeti. Dve leti in pol sem treniral, zdaj pa moram poiskati tak način treninga, ki mi bo čim bolj nadomestil oz. približal tistega na pisti. Kupiti moram novo opremo, da bom lahko prilagodil vaje in kličem po svetu, kam bi lahko šel trenirati. Pojavili so se novi stroški in na vsako tekmo bom moral priti še veliko prej, da bom lahko na tisti stezi vsaj nekaj časa treniral, saj sem ostal brez prostora za trening,« pravi naš najhitrejši kolesar Eduard Žalar.

Pogoji za treniranje so bili že pred vdrtjem strehe na velodromu izredno težki, sedaj pa se je situacija še poslabšala. »Ta dogodek mi je popolnoma zagrenil življenje. Vložiti bom moral več denarja, učinka pa bo manj. Vse skupaj je zelo žalostno in sem razočaran nad pristojnimi, da se je to sploh zgodilo. Zato tudi apeliram na občino Novo mesto, da uredi nastalo situacijo in omogoči meni, drugim kolesarjem in atletom, da lahko treniramo v normalnih pogojih,« je poudaril.

Prestavljeno je tudi državno prvenstvo pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije, ki bi se moralo na novomeškem velodromu odviti ta konec tedna. »Na tem prvenstvu bi osvojil, recimo, 100 točk in te točke so zelo kritične za kvalifikacije na olimpijske igre. Zdaj teh točk ne bom dobil, kar je katastrofa,« je še povedal. Eduard Žalar je na tem državnem prvenstvu v dirkališčnem kolesarjenju že dosegel tri medalje. Ob začetku kariere je takoj osvojil srebro v šprintu ter bron in zlato v vožnji na 1000 metrov. Leta 2021 je bil tudi uradno najhitrejši šprinter na 200 metrov pri nas. Velodromski šprint je kraljevska kolesarska šprinterska disciplina in je zanj eden bolj razburljivih športov, ki je sicer v Sloveniji nepoznan.

Naš najhitrejši kolesar Eduard Žalar je decembra v Švici po 22. letih postavil nov slovenski in osebni rekord v dirkališčnem kolesarjenju v šprintu s časom 10,762 sekunde ter presegel dosedanjega, ki je znašal 10,905 sekunde. Na Portugalskem pa je januarja vnovič postavil nov slovenski rekord s časom 10,754. »Izredno sem ponosen, da mi je uspelo še izboljšati moj zadnji rekord, ki sem ga postavil pred mesecem dni. Iskreno si želim, da bi se situacija na velodromu hitro izboljšala, saj imam sedaj veliko dodatnega zagona za treninge,« je zaključil Žalar.

Eduard Žalar je najhitrejši slovenski kolesar, ki ima tudi najhitrejši čas v kraljevski kolesarski šprinterski disciplini v dirkališčnem kolesarjenju pri nas. Najhitrejši Slovenec na kolesu se kot edini v Sloveniji profesionalno že dve leti in pol ukvarja z dirkališčnim kolesarjenjem. V tem času je v dirkališčnem kolesarstvu na državnem prvenstvu dosegel tri medalje. Ob začetku kariere je osvojil srebro v šprintu ter bron in zlato v vožnji na 1000 metrov. Leta 2021 je bil tudi uradno najhitrejši šprinter na 200 metrov pri nas. Velodromski šprint je kraljevska kolesarska šprinterska disciplina in je zanj eden bolj razburljivih športov, ki je sicer v Sloveniji nepoznan. Žalar se zadnji dve leti intenzivno pripravlja na naskok na olimpijske igre. V sklopu kvalifikacij za olimpijske igre bo potekalo 13 tekem.

Lin&Nil

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava