DL: Naša naravna dediščina - Čaganka se bliža 500 m

13.1.2023 | 11:30

Posamezni deli so tudi dobro zasigani. (Foto: Tomaž Grdin)

Posamezni deli so tudi dobro zasigani. (Foto: Tomaž Grdin)

Brezno Čaganka je s trenutno globino 485 m med dolenjskimi jamami globinski rekorder. Leta 2008 so ga odkrili novomeški jamarji na severnem pobočju močno zakrasele istoimenske vzpetine na grebenu Poljanske gore, na nadmorski višini 690 m. Lokacija sodi v hidrogeološko zaledje belokranjske Dobličice, z izvirom na nadmorski višini 140 m, tako ima brezno okoli 550 m globinskega potenciala.

Skromno vhodno brezno po seriji štirih notranjih zasiganih vertikal v globini 200 m pripelje do nekdanjega vodnega rova (Južni rov) večjih razsežnosti. Rov, zapolnjen s podori in sedimenti, se postopno dviguje proti površju. Dolg je skoraj kilometer, zaznamuje ga niz večjih podornih dvoran z ozkimi vmesnimi prehodi. Na odtočni strani se Južni rov zaključuje v mogočnem breznu Game Over. Njegov stropni kamin je bil preplezan do višine 178 m in se zaključuje blizu površja.

Nadaljevanje v globino je bilo odkrito na dnu brezna, kjer je bil razširjen vstop v ozek meander. Ta se skozi serijo ožin stopničasto poglablja proti magični globini. Pod 400 m se začnejo pojavljati horizontalno usmerjeni rovi, do katerih so segle tudi zadnje poplavne vode. Tu se ponuja več nadaljevanj. Eno je zastalo v neprehodnih ožinah, drugo na globini 485 m zaliva sifon, tretje pa morda ponuja prehod v prostornejše vodne zbiralnike, ki se usmerjajo proti Dobličici.

Prepih je obetaven, pravijo jamarji, ki za dostop do končnih delovišč v ozkih zablatenih rovih porabijo najmanj štiri ure spusta. Upamo, da bo občudovanja vredna vztrajnost, ki traja že dobrih 15 let, slej ko prej poplačana z osvojitvijo za Dolenjsko težko dosegljive globine 500 m. Novomeškim jamarjem, ki prav te dni praznujejo 60-letnico delovanja, to še kako privoščimo.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 24. novembra 2022

Andrej Hudoklin, Zavod za varstvo narave

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava