Pet presenetljivih zdravilnih lastnosti karija

7.1.2023 | 13:50

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kari je začimba, ki izvira iz Indije. Poznamo več različnih vrst, od blagih do pekočih. Pravzaprav je kari mešanica več začimb, med drugim kurkume, čilija, semen koriandra, črnega popra, sladke bazilike, kumine, karijevih listov, gorčičnega semena, kardamoma, pa tudi nageljnovih žbic, muškatnega oreščka itd. Poleg tega, da daje jedem značilno aromo in okus, premore tudi kar nekaj zdravilnih učinkov.

Predstavljamo vam pet njegovih zdravilnih lastnosti.


*Zmanjšuje vnetja
Glavno začimbo karija, kurkumo, uporabljajo v Indiji kot sredstvo za lajšanje vnetij že stoletja. Kurkumin, eno izmed sestavin kurkume, so preučevali na univerzi v Arizoni. Ugotovili so, da pomaga pri bolečih sklepih, poleg tega pa lajša in preprečuje vnetne spremembe pri revmatoidnem artritisu. Dokazali so, da je protivnetni učinek enak učinku ibuprofena.

*Znižuje krvni tlak
Sladka bazilika, ki jo tudi najdemo v kariju, vpliva na koncentracijo proteinov v krvi. Poleg tega pomaga pri oženju krvnih žil in omogoča lažji pretok krvi.

*Pomaga pri slabokrvnosti
Kumina je zelo bogata z železom (66 mg/100 g), zato je priporočljivo, da jo uživajo ljudje, ki v telo vnesejo premalo železa. Posledice anemije so lahko npr. utrujenost, anksioznost, prebavne motnje itd. Železo pomaga pri prenosu kisika do celic, pomanjkanje železa pa lahko povzroči slabokrvnost. Pozitivna lastnost kumine pa je tudi, da ima sprostitvene učinke. Raziskave so pokazale, da eterično olje kumine deluje kot relaksant, poleg tega blagodejno vpliva tudi na prebavo.

*Ima antialergijske lastnosti
Koriander je močan antihistaminik, ki lajša simptome sezonskih alergij. Koriandrovo olje se lahko uporablja tudi za zmanjševanje alergijskih reakcij na rastline, pike žuželk, hrano in druge snovi, ki povzročajo reakcije bodisi ob stiku bodisi ob zaužitju.

*Čisti kri in prebavila
Zdravilni učinki kurkume so to tradicionalni vzhodni medicini med drugim čiščenje krvi in prebavil, pomoč pri težavah z jetri in žolčnikom ter pri hepatitisu. Kurkuma vsebuje kurkumin, ki učinkuje kot stimulant za jetra in žolčnik pri izločanju žolce, bilirubina in holesterola. Z leti se izločanje teh snovi pri človeku zmanjša, kar zmanjša tudi absorpcijo hranil, topnih v maščobah. Poleg tega kurkuma ščiti jetra proti strupom in kemikalijam, je učinkovita pri zdravljenju virusnega hepatitisa in izboljšuje izločanje snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno.

Mija Ren / revija Bodi zdrava

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava