DL: Naša kulturna dediščina - Prva pesniška zbirka Severina Šalija

7.1.2023 | 10:50

DL: Naša kulturna dediščina - Prva pesniška zbirka Severina Šalija

V domoznanski zbirki novomeške knjižnice hranimo tudi vse knjižne izdaje pesnika, prevajalca in urednika Severina Šalija (1911–1992), med katerimi je tudi njegova prva pesniška zbirka Slap tišine (s prvotnim naslovom Drevo v samoti) iz leta 1940. Šalijeva zamisel o pripravi lastne pesniške zbirke je bila povezana z ustanovitvijo Literarnega kluba v Ljubljani leta 1939, pri čemer je tudi sodeloval.

Zbirka je nato izšla v založništvu Jugoslovanske knjigarne v 500 izvodih, vezanih v platno, z lepo likovno opremo Vlada Gajška. V svojo prvo knjigo z naslovom, ki napoveduje pesnikovo notranje doživljanje sveta, je avtor vključil 34 lirskih refleksivnih pesmi, navdahnjenih predvsem z domačo dolenjsko pokrajino in s spomini na težko otroštvo.

Z izidom te pesniške zbirke se je Novomeščan Severin Šali nepričakovano znašel v središču literarnega dogajanja pri nas. Zbirka je bila sprejeta z veliko pozornosti in različnimi kritiškimi odmevi. Zanjo je pesnik prejel literarno nagrado mesta Ljubljane in banovinsko nagrado. Med vojno vihro je kljub zapovedanemu kulturnemu molku objavil še dve zbirki pesmi, zatem pa je sledila dolgoletna pesniška tišina, ko se je bil prisiljen popolnoma umakniti z literarnega prizorišča.

Novo mesto in Dolenjska sta Severina Šalija uvrstila med najvidnejša imena svoje bogate literarnozgodovinske podobe. Leta 2019 je Kulturno društvo Severina Šalija izdalo monografijo z naslovom Severin Šali: popotnik, zaljubljen v življenje avtorja Franceta Pibernika, vključno s pesnikovo bibliografijo 1930–2019. Ob letošnji 30. obletnici pesnikove smrti smo v Knjižnici Mirana Jarca pripravili ulično razstavo o njegovem življenju in delu, ki je v novembru na ogled na novomeškem Glavnem trgu, decembra pa si jo boste lahko ogledali na novi ploščadi ob Rozmanovi ulici, nasproti hiše (nekdanji lokal Pri slonu), v kateri je Severin Šali živel in ustvarjal.

Članek je bil objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 17. novembra 2022

Darja Peperko Golob, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava